7 april 2017

Nur die Liebe läßt uns leben / Västtyskland 1972

Katja Ebstein hade kommit på tredje plats såväl 1970 som 1971 och tyska ARD måste ha varit i himlen. Så bra hade det aldrig gått tidigare. Stärkta av framgången beslutade man att pumpa upp den nationella finalen rejält.

Med hjälp av landets skivbolag vaskade man fram tolv kandidater till finalen som arrangerades av SFB (Sender Freies Berlin). En som tillfrågades men inte kunde tänka sig att tävla för Tyskland var Ilanit som året efter blev Israels första representant istället. En annan ratad kandidat lär ha varit Vicky Leandros med låten som senare skulle vinna hela finalen i Edinburgh.

Vid finalen i Västberlin var nivån hög och jämn och imponerande, och åtskilliga av bidragen kunde ha fungerat i Edinburgh. En jury röstade på samtliga tolv bidrag, varefter de fyra i topp gick vidare till en superfinal.

I den första omgången vann Cindy & Bert - ett oerhört populärt par som ofta sjöng schlager med en mer utmanande udd - med den souliga och ösiga "Geh' Die Straße" som tydligt var studiopublikens favorit. I superfinalen blev det väldigt jämnt och resultatet svängde: Cindy & Bert blev slagna med en enda poäng och publiken buade. Cindy & Bert skulle få sin chans internationellt två år senare.

Nu fanns det ingen större anledning att bua. Vinnaren blev Mary Roos, en enastående sångerska som mer och mer lämnat schlagern bakom sig och som hade en karriär på gång i Frankrike. "Nur die Liebe läßt uns leben" var en snygg och fungerande låt, men det var Marys avslappnade framförande som lyfte den flera steg.

I Edinburgh strålade Mary Roos som en stjärna och plockade hem en tredje tysk tredjeplats i rad. De närmaste åren skulle hon ha parallella karriärer i Tyskland and Frankrike och anses idag vara en av de bästa sångerskor Tyskland någonsin haft.

I Sverige blev bidraget en liten hit - Anna-Lena Löfgren låg en kort tid på Svensktoppen med den svenska versionen "Oh, vad det är skönt att leva".

I Edinburgh fick Mary Roos sällskap av Die Rosy Singers - en väletablerad sånggrupp som ofta bidrog med körsång i olika sammanhang men som också gav ut egna skivor. De syntes och hördes också bakom vinnaren Vicky Leandros. Inte nog med att de blev etta och trea i finalen - när de kom hem spelade de även in Storbritanniens andraplacerade låt på tyska.

Uppdaterad 13 oktober 2023Mary Roos / Nur die Liebe läßt uns leben (Västtyskland 1972)
3:e plats av 18 bidrag i Edinburgh

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar