26 april 2017

Can't Wait Until Tonight / Tyskland 2004

Efter 1998 och 2000 hade Stefan Raab lämnat ESC i fred och det mesta hade gått tillbaka till det normala med schlager och Ralph Siegel. Helt som tidigare var det ändå inte då Siegels låtar inte längre fungerade internationellt. Såväl 2002 som 2003 hade slutat med ordentliga magplask och nu ville tysk tv städa ut det gamla.

Den nya finalen - Germany 12 points - producerades i samarbete med musikkanalen VIVA och var inte öppen för helt nya artister. För att få vara med var man tvungen att ha spelat in minst en professionell musikvideo men ett par platser hölls öppna för nykomlingar som tog sig in på den tyska singellistan veckorna före finalen.

Maximilian Mutzke fick ett wildcard efter att ha plockats fram via en talangjakt i Stefan Raabs populära tv-show TV Total och ställde upp med en låt som Raab specialskrivit åt honom. Trots starkt motstånd från etablerade akter som Sabrina Setlur och Scooter fullständigt pulvriserade Max motståndet - ställd mot Scooters "Jigga Jigga" i superfinalen fick han mer än 90% av rösterna.

Några dagar senare dundrade hans singel rakt in på singellistans förstaplats. För att landa där måste man sälja förfärligt många skivor och "Can't Wait Until Tonight" var det första tyska bidraget att toppa listan sedan Nicole och "Ein bißchen Frieden".

I Istanbul blev det inte riktigt samma braksuccé trots stöd på scenen av Raab själv samt att Max sjöng en refräng på turkiska för att charma hemmapubliken. En åttondeplats var ändå klart godkänt och Max fullängdsskiva blev även den en stor succé.

Maximilian Mutzke har med åren rört sig längre borta från musikens mainstream och blivit mer av en jazzartist. Hans skivor säljer fortfarande i försvarliga mängder och han har även fått flera priser och utmärkelser.Max / Can't Wait Until Tonight (Tyskland 2004)
8:e plats av 24 bidrag (final) i Istanbul

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar