23 april 2017

Gelukkig zijn / Belgien 1975

En del artister slår igenom med dunder och brak och blir stjärnor över en natt medan andra tar betydligt längre tid på sig. När Ann Christy - som egentligen hette Christiane Leenaerts - vann den belgiska finalen 1975 hade hon sjungit i drygt tio år och med tiden blivit ett välkänt namn på hemmaplan.

Även om de kommersiella framgångarna till största delen uteblivit visste alla vem hon var. Hon hade personlighet och en egen ton i rösten. Dessutom klädde hon sig enbart i fräcka och avantgardistiska kläder inspirerade av hippierörelsen. 1971 var hon storfavorit att vinna den nationella finalen och fick karriärens dittills största hit med "Dag vreemde man".

"Gelukkig zijn" var skriven av Ann Christys goda väninna Mary Boduin och handlade om den lycka man känner när man är så kär att hela världen ser det på en. Låtskrivaren har själv sagt i flera intervjuer att hon alltid tänkt sig att texten handlar om ett lesbiskt par som kommit ut och som vågar visa sin kärlek inför hela världen.

I Stockholm tvingade tv-bolaget Ann Christy att sjunga halva sången på nederländska och den andra halvan på engelska. Sångerskan tyckte att det förtog känslan och hade föredragit att hålla sig till bara ett språk, men tv-bolaget fick sista ordet. Trots ett starkt framträdande fick belgarnas söta sång bara ströpoänger och landade långt ned i listan.

Ann Christy förblev en populär och älskad sångerska. 1977 spelade hon huvudrollen i en musikalversion av "En midsommarnatts dröm" och tre år senare fick hon karriärens största hit med "De roos" - en cover på Bette Midlers "The Rose".

1984 återvände Ann Christy till rampljuset efter en tids frånvaro då hon genomgått behandling mot den livmodershalscancer hon drabbats av. Den nya singeln "Ik leef voor jou" hade ett nytt och fräscht sound och var tänkt som en nystart men sedan gick allting fel. Cancern kom tillbaka och nu fanns det inget mer att göra. Ann Christy avled senare samma år - endast 38 år gammal.

Hon är långt ifrån bortglömd och hennes sånger upptäcks ständigt att nya generationer. 1996 blev "Gelukkig zijn" åter en stor hit med gruppen Mama's Jasje och 2008 röstades "De roos" fram till den bästa av tusen belgiska hitlåtar genom tiderna.

Uppdaterad 28 januari 2022Ann Christy / Gelukkig zijn (Belgien 1975)
15:e plats av 19 bidrag i Stockholm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar