22 april 2017

In Your Eyes / Irland 1993

Efter Linda Martins seger i Malmö 1992 - Irlands fjärde - beslutade det irländska tv-bolaget sig för att nappa på ett oväntat och ovanligt förslag. Neil C Duggan - ryktbar entreprenör och fixare - föreslog att finalen skulle förläggas till Millstreet: ett litet samhälle i grevskapet Cork i södra Irland.

Millstreet hade ungefär 1500 invånare men varken hotellrum eller trafikljus. Däremot hade man ett av landets största arenor för ridsport - Green Glens Arena - som ägdes av Duggan och som RTÉ nu erbjöds att använda gratis.

Mot allt sunt förnuft antog man erbjudandet och delegationer från tjugofem deltagarländer fick finna sig i att åka buss mellan de större städerna Cork och Killarney och den fina arenan mitt ute i ingenstans.

Stämningen var på topp inne i arenan och blev inte direkt sämre då värdlandets bidrag redan från början av röstningen seglade upp som tänkbar vinnare. Ända in i det sista hade Storbritannien ännu chans att vinna men när Malta som sista röstande land - tekniska problem gjorde att den maltesiska juryn fick rösta sist - gav sin tolva till Irland var den första hemmasegern sedan Israel 1979 ett faktum.

Niamh Kavanagh var en rutinerad 25-åring som tidigare bland annat sjungit på soundtracket till den mycket framgångsrika filmen "The Commitments". Nu blev hon en firad stjärna hemma på ön. Även om "In Your Eyes" inte gjorde så stort väsen av sig internationellt - visserligen tog den sig upp till 24:e plats på Englandslistan men sålde blygsamt på kontinenten - så blev den årets mest sålda låt hemma på den gröna ön.

Niamh följde upp sin seger med ett par skivor men besvärades snabbt av allt ståhej och drog sig undan från strålkastarljuset för att fokusera på sin familj istället. 2010 lät hon sig lockas tillbaka då hon på nytt ställde upp i den irländska finalen.Niamh Kavanagh / In Your Eyes (Irland 1993)
1:a plats av 25 bidrag i Millstreet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar