15 april 2017

La de swinge / Norge 1985

Elisabeth Andreassons karriär hade plötsligt och oväntat tagit en olycklig vändning nedåt. Chips hade inte blivit den succé många hade hoppats på i Harrogate 1982 och duon gick skilda vägar ganska snart efteråt. Medan Kikkis karriär blomstrade gick Bettans allt sämre.

Bottennoteringen kom i 1984 års melodifestival där hennes första försök som soloartist - den oförtjänt bortglömda och underskattade "Kärleksmagi" - inte ens gick till final efter att Bettan under veckan blivit allt mer nervös och började sjunga alltmer falskt. Resten av året följde samma mönster och det var inte långt ifrån att hela sångkarriären lagts på hyllan.

Till all lycka kom ett telefonsamtal från Norge i vägen. Hanne Krogh (Norge 1971) var i färd med att förverkliga en gammal dröm - att sjunga låtar från 1950-talet i något uppdaterad form - och sökte nu en duettpartner med rätt temperament. Kunde Bettan vara den rätta?

Tillsammans spelade de in en skiva under namnet Bobbysocks och fick så god respons att de beslöt att marknadsföra projektet vidare genom att ställa upp i den norska melodifestivalen. Duons producent Rolf Løvland var en av tio specialinbjudna låtskrivare och han skrev den effektiva och saxofonindränkta "La de swinge" för Hanne och Bettan.

Den norska finalen höll ovanligt hög kvalitet och hade många starka namn och blivande stjärnor i startfältet. För att göra tävlingen mer spännande hade NRK vid sidan av fem regionala jurygrupper bjudit in fyra internationella domare till programmet: producenten Tony Visconti, dirigenten Ronnie Hazlehurst, Anne-Marie David (Luxemburg 1973 och Frankrike 1979) samt "Abbas pappa" Stikkan Andersson i sin sista större roll i ESC-sammanhang.

De internationella domarnas glasklara favorit var "Karma" av och med Anita Skorgan (Norge 1977, 1979 och 1982) men de blev överkörda av folkjuryn som röstade upp Bobbysocks i toppen. När programledaren frågade Ronnie Hazlehurst om han inte trodde att "La de swinge" skulle vinna den stora ESC-finalen svarade han torrt "I'm afraid not".

I Göteborg fick Bettan tävla mot Kikki och "Bra vibrationer" men även mot ett hav av ballader och det norska glädjepillret räknades som en tänkbar vinnare även om de flesta tippade seger för Västtysklands "Für Alle".

Röstningen blev en av de jämnaste och mest spännande i tävlingens historia. I ett sent skede hade hela sju länder ännu chans att vinna och när det återstod fyra länder att rösta låg Sverige i ledningen. Därefter drog Norge ifrån och tog sin första seger någonsin. Att den eviga jumbon hade vunnit var inget mindre än en sensation.

Bobbysocks visade sig hålla för mer än en seger. Duon släppte tre album som samtliga sålde i stora mängder i Skandinavien innan man gick skilda vägar 1988. Bobbysocks återförenas ofta och gärna, och 2010 släppte man en samlingsskiva för att uppmärksamma 25-årsjubiléet av deras vinst.

Hanne representerade Norge på nytt som del av Just 4 Fun 1991 medan Bettan höll den norska fanan högt såväl 1994 som 1996.Bobbysocks / La de swinge (Norge 1985)
1:a plats av 19 bidrag i Göteborg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar