13 april 2017

Push The Button / Israel 2007

Världen är full av obegripliga beslut. En del är stora, en del är mindre, men de har samtliga det gemensamt att man i efterhand verkligen inte riktigt kan förstå hur någon tänkte. Som när israelisk tv valde ut Teapacks som sin kandidat för Helsingfors.

Israel hade kraschat ganska rejält i Aten året innan och beslöt att skrota sin nationella final. Gissningsvis berodde det minst lika mycket på skakig ekonomi som på den dåliga placeringen. Det är betydligt enklare och billigare att bara engagera en artist istället för flera stycken. Teapacks nominerades för uppgiften och fick framföra fyra bidrag i finalen.

Egentligen var deras namn Tipp-Ex - sådan där vit vätska man kunde korrigera stavfel med när man skrivit på skrivmaskin - men med tiden ändrade man sitt namn till Tipex eller Teapacks, beroende på sammanhang. Uttalet var mer eller mindre detsamma och man slapp heta som ett registrerat varumärke.

Teapacks hade funnits sedan 1988 och var mycket populära med sin vildsinta blandning av stilar och med sina humoristiska referenser i texterna. Men humor är svårt, särskilt på en internationell scen.

"Push The Button" handlade om kärnvapen och om Israels inte särskilt goda grannländer, men också minst lika mycket om hur israelerna själva förhöll sig till eventuella hot. Man slog så att säga åt alla håll och låten spretade minst lika mycket som texten och bytte rytm och tempo och melodi i en takt som kunde få vem som helst att tappa andan.

Om man hänger med i hebreiskan kan man notera att texten refererar till två andra israeliska bidrag (1974 och 1983) samt nämner namnet på den israeliska melodifestivalen Kdam i förbifarten.

På plats i Helsingfors ställde man till med bråk på sina presskonferenser och skällde ut produktionen för att vara för gullig och för att försöka ta udden av deras viktiga budskap. Förmodligen ville man passa på att få så mycket uppmärksamhet man kunde få innan äventyret var över och föga förvånande åkte man ut i semifinalen.

Två år senare hade medlemmarna tröttnat på varandra och gruppen upplöstes, men återförenades på nytt 2014 och har fortsatt tillsammans med stor framgång. Betydligt större än man möttes av i ESC.Teapacks / Push The Button (Israel 2007)
24:e plats av 28 bidrag (semifinal) i Helsingfors

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar