Turkiet var en demokrati på pappret - medlem av Nato sedan 1952 - men en väldigt skakig statsbildning som varit med om statskupper såväl 1960 som 1971. Det politiska våldet låg hela tiden och bubblade under ytan och landet präglades av starka motsättningar. Vad tänkte turkarna att de skulle få ut av sitt tävlande? Hade de inte annat att tänka på än att tävla i musik eller att visa upp sig i europeisk tv?
Grekland hade debuterat i tävlingen året innan, eftersom landets militärjunta ville visa landet i en positiv dager. Möjligen hade Turkiet samma sak i tankarna. I juli 1974 försökte den grekiska juntan annektera Cypern, vilket slutade med att den turkiska armén invaderade ön och ockuperade den norra sidan. Kanske ville Turkiet visa upp en mjukare sida men deras blotta närvaro blev för mycket för grekisk tv som vägrade tävla vid sidan av sin gamla ärkefiende.
Av 105 insända bidrag valde TRT ut sjutton stycken som skulle få tävla i den nationella finalen, men två av artisterna hoppade av tävlingen. Vinnaren skulle utses av en folkjury och en professionell jury men när det blev dött lopp mellan två låtar drog man helt enkelt lott om vem som skulle få åka till Stockholm.
17-åriga Semiha Yankı drog det längsta strået och blev Turkiets första representant. Låten var en innerlig och passionerad sång om längtan att få tillbringa åtminstone en minute tillsammans med den man älskar.
Ett starkt framträdande till trots fick Semiha bara tre poäng (från Monaco) och kom på allra sista plats. Till råga på allt krånglade resultattavlan och vägrade registrera poängen varpå programledaren Karin Falck uttalade de bevingade orden "Could we have three points on the Turkey?"
Det var nesligt att bli sist på första försöket men sången har fått evigt liv i Turkiet. Trots att Semiha Yankı spelat in åtskilliga skivor och även skådespelat flitigt är det fortfarande "Seninle bir dakika" hon förknippas med.
Det poängmässiga fiaskot gav TRT kalla fötter och Turkiet drog sig ur tävlingen, varpå Grekland kom tillbaka med en politiskt laddad sång om Cypernkrisen med udden riktad just mot Turkiet.
Semiha Yankı / Seninle bir dakika (Turkiet 1975)
19:e plats av 19 bidrag i Stockholm
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar