25 april 2017

Fra Mols til Skagen / Danmark 1995

Det gamla schlagergardet - representerat och personifierat av Tommy Seebach (Danmark 1979, 1981 och 1993) - hade åkt på pumpen rejält och förnedrats vid finalen i Millstreet och Danmark tvingades stå över tävlingen året därpå. Dags att städa ut det gamla och satsa på nytt och fräckt och modernt istället.

Istället för Dansk Melodi Grand Prix anordnade man Musik Event '95 och sökte med ljus och lykta efter en ny generation musiker som inte skulle ha tagit i den gamla tävlingen med tång. Bland de elva utvalda låtarna fanns det åtminstone fem som representerade en mer organisk musik, mer förankrad i den samtida danska musikscenen. För de danska tittarna - som var vana vid raskt, glatt och käckt - måste det ha känts som en revolution. Eller en provokation.

Låtarna var bättre än på flera år - personligen vill jag slå ett slag för "Du kysser som en drøm", skriven av Anne Linnet för skådespelerskan Ulla Henningsen (känd från "Matador" - alla tiders danska tv-succé), samt Master Fatman och hans rundmagade körsångerskor i "Jordisk kærlighed".

Vinnaren utsågs av en pytteliten jury bestående av enbart fem medlemmar. De valde helt klart den bästa låten men tv-publiken var missnöjd med både vinnaren och hela programmet.

Aud Saskia Wilken var född i Östberlin och kom till Danmark som nioåring. Hon hade spelat med i flera band men var långt ifrån ett känt namn. Iförd folkdräkt framförde hon "Fra Mols til Skagen", skriven av Lise Cabble och Mette Mathiesen - båda med rötterna i rockbandet Miss B Haven.

Dansk media förutspådde en ny flopp, men i Dublin räknades det danska bidraget som en av favoriterna. Under den första halvan av röstningen slogs Danmark med Sverige och Norge om segern och det slutliga resultatet - med tre nordiska länder bland de fem bästa - var strålande. Aldrig tidigare hade de nordiska länderna dominerat så ordentligt. Inte minst imponerande med tanke på hur mycket röstfusk som florerade i övrigt det året.

Aud Wilken var den enda av Danmarks representanter på 1990-talet som letade sig in bland de fem bästa i ESC. Trots det blev låten ingen hit och glömdes snabbt bort. Året efter skrotade man Musik Event och tog tillbaka det gamla namnet, men det skulle ta många år innan danskarna återfann sin kärlek till tävlingen. Då skulle även "Fra Mols til Skagen" komma att omvärderas.

Aud ställde upp på nytt i den danska finalen 2007 utan att gå till final och flyttade till USA senare samma år, medan Lise Cabble blev något av en hovleverantör av starka låtar till Dansk MGP.

Avståndet mellan Mols och Skagen är inte så förfärligt långt - tar man bilen tar det ungefär två timmar att åka emellan och med cykel tar det nästan ett halvt dygn.Aud Wilken - Fra Mols til Skagen (Danmark 1995)
5:e plats av 23 bidrag i Dublin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar