"Yo soy aquél" hade fått Spaniens dittills bästa placering och förvandlade den unge Raphael från kändis till superstjärna över en natt. Själv var artisten inte nöjd utan att hade förväntat sig en bättre placering. Till de spanska tidningarna sa han att för honom var ESC en död tävling som inte kunde ge honom något.
Ändå tackade han slutligen ja till att representera sitt hemland en gång till året därpå. Kanske handlade det helt enkelt om att den hårt styrda statliga televisionen frågade honom, och de var en viktig faktor för hans artistiska överlevnad. Han var visserligen mycket populär men också kontroversiell.
I ett land där den klassiska manligheten och machokulturen vägde tungt framstod Raphael som en suspekt typ. Han var liten och finlemmad och gestikulerade kraftfullt medan han sjöng. Det spekulerades ständigt om hans sexuella läggning och skämtades om hans bristande manlighet.
I Francos Spanien hade homosexuella män identifierats som en fara för samhället, och feminina män förlöjligades eller - i värsta fall - tvingades genomgå "terapi" för att anpassas till en acceptabel norm. Raphael - som aldrig uppvisat något annat än heterosexuella relationer i offentligheten - kunde snabbt ha utsatts för trakasserier på grund av sin flamboyanta scenkonst och behövde hålla sig väl med de tongivande delarna av samhället.
Man kan läsa mer om Raphael och hans ambivalenta förhållande till medierna och makten i den här väldigt intressanta artikeln.
"Hablemos del amor" kunde möjligen ses som något av en kommentar till Raphaels kritiker:
Vad rör de oss
Alla dessa människor som ser på jorden
Och bara ser jord?
Vad rör de oss
Alla dessa människor som går fram genom världen
Utan att se sanningen?
Än en gång lyckades Raphael förbättra Spaniens personbästa och fick ännu en monsterhit på hemmaplan. TVE bad sångaren att ställa upp en tredje gång - möjligen inspirerade av Österrikes Udo Jürgens som ställde upp tre år i rad och vann på sitt sista försök. Raphael tackade nej och spansk tv tvingades tänka om. Det skulle visa sig gå ganska bra, det med.
Raphael / Hablemos del amor (Spanien 1967)
6:e plats av 17 bidrag i Wien
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar