1 maj 2017

Stress / Norge 1968

Melodifestivalen är en tävling för låtskrivare - inte för artister - och det är låtarna och ingenting annat som ska bedömas. För att allting skulle gå rätt till och för att rättvisan skulle segra var det i flera länders uttagningar hemligt vem som skrivit låtarna fram tills att juryns dom fallit.

Programledaren i den norska finalen 1968 blev allt längre i ansiktet då de förseglade kuverten med upphovsmännens namn skulle öppnas och det visade sig att fyra av de fem tävlande låtarna var skrivna av låtskrivarparet Tor Hultin och Ola B Johannessen. Typiskt nog var det den enda låten som de inte skrivit som vann.

"Jeg har aldri vært så glad i noen som deg", skriven av Kari Diesen d.y (då gift och känd som Kari Neegaard), skulle ha framförts av Kirsti Sparboe (Norge 1965, 1967 och 1969) i London, men direkt efter finalen anklagades den för att vara opassande lik "Summer Holiday" med Cliff Richard (en artist som låten till råga på allt skulle ha tävlat emot i Royal Albert Hall). Kanske upphovskvinnan höll med då hon drog tillbaka sin låt ett par dagar senare.

Istället skickades tvåan, den minst sagt säregna "Stress" med sin minnesvärda text där textens jag
"må må må må må må 
skynde meg og gå gå gå gå gå gå
slik at jeg kan nå nå nå nå nå
siste bussen hjem."

"Stress" låter radikalt annorlunda på skiva jämfört med den version som hördes i ESC. Studioversionen är betydligt snabbare och är - om jag får gissa - kraftigt inspirerad av Gals and Pals inspelning av Burt Bacharachs "Little Red Book" två år tidigare. Ingen av versionerna blev särskilt uppskattad hemma i Norge där publiken förmodligen höll tummarna för Wenche Myhre - som representerade Västtyskland - istället.

Odd Børre Sørensen kämpade tappert och lyckades faktiskt skrapa ihop två poäng, vilket betyder att två personer i juryn faktiskt tyckte att "Stress" var den bästa låten i hela tävlingen. Året därpå skulle han komma tvåa i den nationella finalen med "Lena" och få en betydligt större hit med den. 1970 blev  Odd Børre försäkringsagent och lämnade sångkarriären alltmer bakom sig.Odd Børre / Stress (Norge 1968)
Delad 13:e plats av 17 bidrag i London

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar