5 maj 2017

Brazil / Jugoslavien 1991

I backspegeln påminner den jugoslaviska finalen 1991 mest om en skräckfilm. De spänningar som bara några månader senare skulle slita hela landet i stycken hade i allra högsta grad letat sig in i programmet och skapade en närmast kuslig stämning i tv-studion i Sarajevo.

TV Ljubljana hade bytt namn till TV Slovenija, medan TV Zagreb bytt namn till Hrvatska televizija. När Slovenien - som redan tydligt uttryckt sin vilja att lämna Jugoslavien - avger sina poäng blir spänningen direkt obehaglig så programledarna börjar ge sneda kommentarer till de slovenska domarna i direktsändning.

För första gången sedan 1984 avgick inte Kroatien med segern. Istället blev man tvåa med Daniel (Jugoslavien 1983) och trea med startfältets mest moderna låt.

Röstningen hade heller ingenting med musik att göra. Serbisk tv såg till att taktikrösta sin egen kandidat Bebi Dol till seger med hjälp av de hårt styrda jurygrupperna i Novi Sad och Pristina. Även Montenegro sköt till ett par poäng - annars fick vinnarlåten noll poäng från samtliga andra delstater. En sorglig men korrekt bild av hur polariserat Jugoslavien blivit.

Bebi Dol - som i Rom stavade sitt namn Baby Doll men som egentligen hette Dragana Šarić - var i och för sig en stor stjärna sedan många år tillbaka. Hon hade tidigare ställt upp i den jugoslaviska finalen med bra låtar 1983, 1987 och 1988.

Inför Rom skrevs låten om och fick ett helt nytt arrangemang, och man spelade in en rolig och påkostad förhandsvideo samt en helt annan video för kommersiellt bruk. Alla ansträngningar till trots blev det totalflopp i Rom där man bara fick en enda poäng från Malta och en näst sista plats.

Det var ett snöpligt slut på Jugoslaviens bana i Eurovision Song Contest. Drygt två månader senare utropade Slovenien och Kroatien självständighet och landet slutade i praktiken att existera. Snart mullrade kanonerna och landet kastades ut i det blodigaste krig Europa skådat sedan andra världskriget.

Bebi Dols karriär fick sig en knäck efter misslyckandet i ESC och de närmaste tio åren skulle hon hålla en ganska låg profil innan hon 2002 gjorde stor comeback med albumet "Ljuta sam" ("Jag är arg").Bebi Dol / Brazil (Jugoslavien 1991)
21:a plats av 22 bidrag i Rom

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar