21 maj 2017

Diamond of Night / Estland 1999

Kaari Sillamaa hade redan vunnit den estniska finalen som textförfattare 1996 och 1997, och vid sidan av att vara Estlands egen Ingela "Pling" Forsman var hon även en framgångsrik librettist och konstpedagog som varit med om att grunda två olika konstskolor för barn.

Det enda som hindrade hennes fortsatte framfart i ESC var de nya regler som EBU införde från och med Jerusalem 1999. Nu fick alla länder sjunga på de språk de själva valde och Kaari Sillamaa skrev enbart texter på estniska. Nu fick någon annan ta över stafettpinnen istället.

Denna någon blev Maian-Anna Kärmas, en ung sångerska och låtskrivare som året innan agerat körsångerska för Evelin Samuel i den nationella finalen. När Evelins låtskrivare nu behövde ord på engelska chansade de på att Maian var rätt person.

"Diamond of Night" var en mer kommersiell variant av låten Evelin kommit tvåa med året innan. Låtskrivarna Priit Pajusaar och Glen Pilvre hade bestämt sig för att satsa på Evelin och eventuellt försöka få lite framgång utomlands. Låten plockades upp av svenska Universal och försågs med en ovanligt snygg video, och B-spåret på singeln var en engelsk version av fjolårets låt.

Evelin var inte ensam på scenen utan fick sällskap av Camille (Imbi-Camille Rätsep) och hennes fiol. Camille hade en lovande karriär på gång, inte minst efter att hennes finska kollega Linda Lampenius fått internationella erbjudanden och lämnat den skandinaviska marknaden öppen.

Estland var sist ut på scenen och lyckades ganska bra. Evelin sjöng bra och Camille strålade i kameran, och även om man missade en plats bland de fem bästa med en hårsmån blev man årets bäst placerade ballad.

Samma team jobbade vidare och ställde året efter upp med ytterligare en variant på samma sång. "Over The Water Blue" var kanske den bästa i Evelins svit av lugna favoriter, men efter tre ballader i rad satsade Estland istället på något poppigare.

Istället blev "Over The Water Blue" titelspåret på Evelins internationella album som under gruppnamnet Alternature släpptes i hela Baltikum samt Sverige.



Evelin Samuel & Camille / Diamond of Night (Estland 1999)
6:e plats av 23 bidrag i Jerusalem

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar