29 maj 2017

Cross Your Heart / Irland 1974

Det hade utbrutit ett klassiskt sandlådekrig i den irländska delegationen i Luxemburg 1973: alla blev osams med alla och tjugofyra timmar före tävling diskvalificerade RTÉ sin egen sångerska och lät flyga in Tina Reynolds för att sjunga istället.

När Tina landade i storfurstendömet hade lugnet redan lagt sig och originalartisten var tagen till heders på nytt. Tina fick se på från kulisserna men som plåster på såren fick hon sjunga alla låtarna i den irländska finalen året därpå.

Tina var ett välkänt namn i den irländska republiken. Hon hade redan i flera år varit frontfigur i flera av de showbands som dominerade det inhemska musiklivet och hon hade toppat de lokala listorna med sin version av "I Don't Know How To Love Him" från Jesus Christ Superstar.

Tina föddes som Philomena Quinn i en fattig familj, hårt drabbad av sjukdom. Hon tillbringade sina första år på sjukhus, sedan på ett barnhem. Efter att mamman dött då Tina ännu var väldigt ung växte hon upp hos sin äldre syster och började sjunga i ett showband redan som tonåring.

Att sjunga i showband var ett slitigt jobb och inte utan risker. Irland var ett fattigt land med dåliga vägar och två gånger var Tina med om svåra trafikolyckor som nästan satte stopp för hennes karriär. En del av tiden mellan Luxemburg och Brighton tillbringade hon i konvalescens efter en våldsam krasch med en turnébuss.

"Cross Your Heart" var en comeback som hette duga och singeln blev snabbt Tinas andra lokala listetta. Förväntningarna var högt uppskruvade inför finalen i Brighton, men där framstod låten förmodligen som lite väl vanlig i jämförelse med topptrion från Sverige, Italien och Nederländerna.

För Tina betydde den uteblivna segern väldigt lite. Hon forsatte att turnera men efter en andra allvarlig bussolycka lämnade hon showbandscenen helt och några år senare drog hon sig helt undan rampljuset. Man kan läsa mer om Tinas karriär här.


Tina / Cross Your Heart (Irland 1974)
Delad 7:e plats av 17 bidrag i Brighton

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar