4 maj 2017

O meu coração não tem cor / Portugal 1996

Portugal verkade ha någonting på gång under 1990-talet. Helt plötsligt lyckades man lite bättre och fick helt godkända placeringar de flesta år. Såväl 1991 som 1994 slog man sig in bland de tio bästa, något man faktiskt inte varit bortskämd med tidigare.

Den nationella finalen 1996 var dessutom riktigt stark och innehöll flera sånger som skulle ha kunnat funka internationellt. Själv är jag svag för "Ganhámos o céu", "Canto em Português" och den aningens kitchiga "A canção da paz" men genomgående var nivån hög. De tio jurygrupperna hade ett styvt jobb och tävlingen var öppen in i det sista.

Vann gjorde Lúcia Moniz - en sympatisk och sprudlande 19-åring som var dotter till Carlos Alberto Moniz, som flera gånger dirigerat Portugals bidrag till ESC. Vinnarlåten var en smittande liten trall där kören tilläts ta stor plats - dels i refrängen, dels i den talkör som återkom flera gånger.

I Oslo hörde Portugal till snackisarna och låg länge väldigt högt i röstningen. Som bäst låg man på andra plats men föll till slut tillbaka till en sjätteplats, endast åtta poäng bort från medaljplats. Portugal hade aldrig placerat sig så högt tidigare men det var ändå en besvikelse att det inte bar ännu längre - och framför allt att grannen Spanien gav en nolla.

Trots framgången gavs sången aldrig ut på skiva och blev därför aldrig någon hit. Låtskrivaren Pedro Osorio blev så arg över RTP:s brist på marknadsföring att han svor att aldrig ställa upp på nytt.

Lúcia Moniz höll fast vid musiken även om hon snart blev än mer känd som skådespelerska i hemlandet. 2003 spelade hon sin första internationella filmroll i brittiska "Love Actually".Lúcia Moniz / O meu coração não tem cor (Portugal 1996)
6:e plats av 23 bidrag i Oslo

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar