8 maj 2017

Chez nous / Frankrike 1966

På det statliga franska rundradiobolaget ORTF satt en liten kommitté med uppdrag att välja fram den starkaste kandidaten av de förslag som skickats in till den slutna uttagningsprocessen. Frankrike hade redan vunnit tre gånger och aldrig kommit sämre än femma, så den lilla gruppen hade ett visst ansvar på sina axlar. Eller så trodde de möjligen att vad de än valde ut automatiskt skulle lyckas eftersom det var det franska bidraget.

I slutändan valde man mellan två unga, lovande artister i början av sina karriärer. Mireille Mathieu drog det kortare strået med "C'est ton nom" och istället valde man ut den 23-årige Dominique Walter. Han hade släppt ett par skivor och hade en väldigt snäll och välkammad image, och framstod som försynt på gränsen till mjäkig,

Värt att notera är bara att ett av de tyngsta namnen i urvalsjuryn var Michèle Arnaud (Luxemburg 1956), som med åren alltmer lämnat sin sångkarriär för att bli en populär och skicklig producent på fransk tv. Hon stod bakom flera framgångsrika och stilbildande sändningar och upptäckte flera stora stjärnor, inte minst Serge Gainsbourg (Luxemburg 1965, Monaco 1967, Frankrike 1990).

Kuriöst nog var Michèle Arnaud även Dominique Walters mamma och därmed synnerligen olämplig att sitta i den här juryn. Om hon påverkat de andra medlemmarna vet vi inte, men om hon gjorde det skickade hon mer eller mindre sitt eget barn i fördärvet.

"Chez nous" var en högst simpel och naiv bagatell om en ung fransos som förälskat sig i en amerikansk flicka. Juryn lät sig med all rätt inte imponeras och Frankrike fick bara en enda poäng och hamnade näst sist i Luxemburg.

Dominique Walter skulle försöka komma bort från sin gulliga framtoning och bad Serge Gainsbourg skriva honom sånger med mer attityd. Gainsbourg drog fram sin giftigaste penna och levererade sju sånger med fräckt språk, flera av dem drypande av kvinnoförakt. Det var knappast rätt väg att gå och Dominique kastade snart in handduken och lämnade rampljuset.

Mireille Mathieu gav ut sitt bidrag på en EP som också innehöll "Mon crédo" - låten som förvandlade henne till superstjärna med en lång och internationell karriär. Än idag är hon en aktiv artist - en av Frankrikes mest framgångrika i modern tid.

Den stora frågan är bara varför inte den betydligt starkare "Mon crédo" skickades in till ORTF istället...?Dominique Walter / Chez nous (Frankrike 1966)
16:e plats av 18 bidrag (näst sist) i Luxemburg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar