24 april 2017

Hajde da ludujemo / Jugoslavien 1990

Tatjana Matejaš hade all anledning att vara glad, kan man tycka. Hon hade vunnit den nationella finalen och fått ett helt osannolikt genombrott. Överallt i hela Jugoslavien älskades hon och stödet hon fick från publiken var stort och starkt. Ändå satt hon och grät på hotellrummet mellan repetitionerna i Lisinskihallen.

Konkurrensen när TV Zagreb skulle välja sina bidrag till finalen hade varit stenhård som alltid, och herrarna på såväl tv-bolaget som skivbolaget kunde inte nog understryka för unga Tatjana vilken risktagning hon var. Trots att hon sjungit en del och gästat på låtar av exempelvis Hari Mata Hari (Bosnien-Hercegovina 2006) var hon i princip okänd för den stora publiken.

Vid finalen i Zadar vann Tajči en jordskredsseger och pulvriserade motståndet trots ett anmärkningsvärt starkt startfält. Tajči var egentligen namnet på gruppen som skapats runt Tatjana, men blev istället det artistnamn alla använde om henne personligen.

"Hajde da ludujemo" var en energisk och effektiv poplåt med samma rötter i 1960-talet som den jugoslaviska vinnaren från året innan men i en mer uppdaterad förpackning. Ordet "čokolada" ("Dina läppar smakar som choklad") fungerade som en förvånansvärt effektiv hook.

Att representera det allt snabbare sönderfallande Jugoslavien visade sig inte vara någon lek. Många hade bestämda åsikter om hur deras artist skulle se ut och bete sig, vad hon skulle säga och hur hon skulle framstå. I slutändan fick hon inte ens välja klänning själv.

ESC i Zagreb var en starkt politiserad tillställning med många obehagliga underströmmar, där till och med det till synes lättsamma pausprogrammet var laddat med politiska budskap. De flesta länder på plats var så glada över den fallna Berlinmuren och det nya Europa att de knappt lade märke till att värdlandet höll på att kollapsa.

Tajčis sjundeplats borde ha varit en besvikelse men publiken älskade henne likafullt. Under en kort tid var hon landets största popstjärna som sålde skivor i stora mängder, men när inbördeskriget slog sönder Jugoslavien gav hon upp karriären och flyttade till USA. Där studerade hon sång och spelade flera musikalroller och blev med tiden allt mer engagerad inom den kyrkliga musiken.

Idag turnerar hon flitigt och är engagerad på flera sätt inom kyrkan. Hon har producerat och varit värd för programmet "Waking up in America" och har även skrivit en musikal.


Tajči / Hajde da ludujemo (Jugoslavien 1990)
7:e plats av 22 bidrag i Zagreb 

2 kommentarer:

  1. En av mina absoluta favoritlåtar ever i ESC. Älskar i princip allting med det.

    SvaraRadera
  2. Fantastisk! En stor anledning till varför jag älskar Eurovision.

    SvaraRadera