17 december 2017

Beg, Steal Or Borrow / Storbritannien 1972

Att låta sig representeras av hippa och heta popstjärnor hade sannerligen fungerat för Storbritannien. Sedan man slagit in på den spåret med Sandie Shaw hade man vunnit eller kommit tvåa varje år utom ett.

The New Seekers var ännu ett scoop och en fjäder i hatten för BBC. Som gruppnamnet antyder var man en ny formation som bildats då den australiensiska gruppen The Seekers gått skilda vägar 1968. Man fick snabbt stora framgångar med sin lättsamma och trendiga blandning av pop och folkrock.

1971 hade man fått en världshit och härjat på listorna på båda sidorna av Atlanten med "I'd Like To Teach The World To Sing" som från början varit en reklamjingel för Coca-Cola. Man skrev om texten till viss del, strök alla referenser till läskeblask och fick en gigantisk hit.

Låten som vann den brittiska finalen - tittarna fick välja genom att skicka in vykort - blev en ny hit för gruppen om än inte riktigt lika stor. På den brittiska listan orkade den inte hela vägen upp i topp utan fick nöja sig med en andraplats.

Till de flestas stora överraskning mötte The New Seekers samma öde i Edinburgh. Man var skyhög favorit hos alla vadslagningsbyråer men juryn höll ändå Luxemburgs Vicky Leandros högre i slutändan.

The New Seekers fick fler hits - bland annat en andra brittisk listetta med "You Won't Find Another Fool Like Me" - innan gruppen först upplöstes 1974 för att snart nog återuppstå på nytt med delvis ny besättning. Gruppens sista - rätt blygsamma - hit kom 1978 men The New Seekers fortsatte att turnera i många år med nya medlemmar.



The New Seekers / Beg, Steal Or Borrow (Storbritannien 1972)
2:a plats av 18 bidrag i Edinburgh

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar