16 december 2017

Neke davne zvezde / Jugoslavien 1961

Det första försöket att skapa en internationell union mellan rundradiobolag slog riktigt fel och lamslogs av det kalla kriget. Länderna i Västeuropa hoppade av 1950 och bildade istället EBU som inom några år skapade samarbetsorganet Eurovision.

När västländerna hoppade av följde något överraskande Jugoslavien med och 1961 debuterade man som första socialistiska land i ESC.

Jugoslavien hade aldrig någon rikstäckande tv-kanal och det var upp till varje delrepublik att grunda egna bolag för att förse tittarna med lämpliga program. När den första jugoslaviska uttagningen till ESC ägde rum fanns det endast tv-sändare i Kroatien, Serbien och Slovenien.

I Slovenien - vars språk och kultur skilde sig en hel del från de andra jugoslavernas - hade man tänkt till en smula och taktikerat inför final. Musikern Jože Privšek hade låtit skriva en text på serbokroatiska till sin låt och engagerat sångerskan Ljiljana Petrović från Novi Sad (i den serbiska autonoma republiken Vojvodina) att sjunga. Listen fungerade och TV Ljubljana avgick med segern.

Enligt det fantastiska infohäfte Samo Koler sammanställde om jugoslaviska uttagningar för OGAE:s räkning uppmanades Ljiljana Petrović av tv-ledningen att bära en så enkel klänning som möjligt i Cannes för att understryka att hon tävlade för ett proletärt land. För en outsider som Jugoslavien var placeringen i mitten av resultatet klart godkänt.

Ljiljana Petrović fortsatte att sjunga men blev aldrig någon stor stjärna och pensionerade sig från scenen 1980. I slutet av 1980-talet blev hon istället uppmärksammad som författare för sina haiku-dikter. Hon har även tonsatt sina egna och andras haikun.Ljiljana Petrović / Neke davne zvezde (Jugoslavien 1961)
8:e plats av 16 bidrag i Cannes

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar