29 december 2017

Eastern European Funk / Litauen 2010

Ska hade uppstått på Jamaica i slutet av 1950-talet då amerikansk r&b mött calypso och mentomusik. Resultatet blev en dansvänlig hybrid med tydlig baktakt som snart skulle sprida sig över världen. Den första internationella ska-hiten blev "My Boy Lollipop" med Millie Small 1964.

Fyrtio år senare hade genren letat sig hela vägen till Litauen där Jurgis Didžiulis - född i Colombia av litauiska föräldrar - startade gruppen InCulto. Hans vision var att spela ska och funk och krydda anrättningen med humoristiska texter.

2006 kom man tvåa i den litauiska melodifestivalen med den glada men aningens sexistiska "Welcome To Lithuania" och man får anta att tävlandet gav mersmak. Fyra år senare ställde man upp på nytt och vann nu hela tillställningen.

Nog fanns humorn kvar i "Eastern European Funk" men här fanns också ett betydligt mer seriöst budskap. De fattiga européerna i öst hade tröttnat på att inte tas på allvar - "vi är här helt lagligt, men inte lika lagligt som ni / vi är alla likvärdiga, men inte lika likvärdiga som ni" - och skulle nu bjuda det snobbiga väst på en ordentlig svängom.

"Vi bygger era hus och diskar er disk så ni inte ska få smutsiga händer" sjöng InCulto innan de drog av sig byxorna och dansade fram i glittershorts - allt för att vinna Europas gillande. För att dansandet skulle ske med större elegans hade man hyrt in koreografen Šarūnas Kirdeikis som i vanliga fall inte var en del av bandet.

Någon plats i finalen blev det inte men InCulto var nöjda ändå och hade ett mycket framgångsrikt år 2010. Så framgångsrikt att man bestämde sig för att upplösa gruppen i januari året därpå - man ska sluta när man ligger på topp - genom att ge ut sitt tredje och sista album.InCulto / Eastern European Funk (Litauen 2010)
12:e plats av 17 bidrag (semifinal) i Oslo

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar