22 december 2017

Oro / Serbien 2008

Jelena Tomašević skulle redan ha vunnit och representerat sitt land en gång om allting hade gått rätt till, men 2005 var allting galet och uppskruvat. De montenegrinska domarna gav noll poäng till alla starka serbiska kandidater och storfavoriten "Jutro" fick nöja sig med en neslig andraplats.

Kanske var det värt väntan ändå för nu fick Jelena sjunga för sitt land på hemmaplan i Belgrad efter att Serbien vunnit på sitt första försök som självständigt land. Hemmapubliken var patriotisk, entusiastisk och stödjande och vissa bedömare trodde att det kanske kunde bli en hemmaseger för första gången sedan Irlands glansdagar.

"Oro" - en långsam Balkanballad som fått sitt namn av en traditionell dans, tidigare besjungen av Israel 1982 - var skriven av Željko Joksimović (ESC 2004, 2006, 2012, 2015) som kuriöst nog även var programledare för hela finalen.

En mer underligt var att texten innehöll en hundvissla som den serbiska publiken uppfattade men som tydligtvis gick under EBU:s radar. En rad i texten antyder att den älskade man inte längre får vara med inte är en människa utan Kosovo, som tidigare samma år utropat en självständighet de serbiska myndigheterna inte var beredda att erkänna.

Någon seger kom man inte i närheten av med slutplaceringen var klart godkänd och Jelenas debutalbum sålde i stora mängder. Av okänd anledning fortsatte inte samarbetet mellan henne och Željko Joksimović, och utan hans stöd har hennes karriär blivit lite mindre spektakulär med åren.Jelena Tomašević / Oro (Serbien 2008)
6:e plats av 25 bidrag (final) i Belgrad

1 kommentar:

  1. Superfin låt och jag önskade att Serbien skickade någonting av denna sort till Esc 2018. Trots att jag inte förstår vad Jelena sjunger så gråter jag inombords av hennes styrka och framträdande.

    SvaraRadera