1 december 2017

Walk Along / Nederländerna 2015

På pappret såg hela paketet nästan för bra ut för att vara sant: Trijntje Oosterhuis - en av Nederländernas bästa sångerskor - hade tackat ja till att representera sitt land i Wien med en låt skriven av den minst lika populära Anouk som brutit den långa och nesliga paraden av misslyckade nederländska bidrag 2013.

Av någon anledning hade man väldigt brått att presentera den utvalda låten och redan i december 2014 premiärsjöng Trijntje "Walk Along" inför ett oerhört entusiastisk publik i "The Voice of Holland". Låten rusade redan då upp på den nationella singellistan och de flesta verkade säkra på att Nederländerna hade ännu en framskjuten placering på kommande.

Kanske borde man inte ha haft så bråttom. Den utvalda låten var radiovänlig men också förödande fyrkantig och i total avsaknad av dynamik. Hade man hört den första minuten hade man liksom hört allt och refrängens hook kändes snabbt ganska tjatig. Några månader av finslipning kunde ha suttit på sin plats.

Om låten var i enklaste laget hade man ju ändå Trijntjes rutin och närvaro att luta sig emot. Hon hade slagit igenom redan i början av 1990-talet i duon Total Touch tillsammans med sin bror Tjeerd. I sin solokarriär hade hon satsat mer på jazz och ballader och utvecklat en väldigt egen röst.

Att man haft fem månader på sig att skapa ett minnesvärt framträdande märktes det inget av i Wien. Vid den första repetitionen bar Trijntje en vågad svart klänning som stal all uppmärksamhet och som ledde till krigsrubriker hemma i Nederländerna.

Ett snabbt klädbyte senare visade det sig att hela scenshowen var förvånansvärt loj och ofokuserad. Trijntje lät som om hon redan var ordentligt trött på sin låt och slutresultatet som syntes i rutan var ett ordentligt misslyckande på alla sätt.

Den ersättande klädseln var inte heller någon succé - mest förde den tankarna till en svartfärgad version av barnprogramsklassikern Urcellen Ellen - och "belönades" med årets Barbara Dex-pris.

Nederländerna åkte ut på öronen än en gång men tv-bolaget AVROTROS bestämde sig för att ha is i magen och ändå fortsätta välja bidrag internt. Det skulle ändå visa sig vara ett klokt beslut.Trijntje Oosterhuis / Walk Along (Nederländerna 2015)
14:e plats av 16 bidrag (semifinal) i Wien

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar