28 december 2017

Noi lo rivivremo di nuovo / Italien 1976

Det lyckligaste paret i showbiz - så kallades Al Bano och Romina Power av den italienska pressen. De var unga och vackra, förälskade och glamourösa, och publiken älskade dem. De hade lärt känna varandra under en filminspelning i slutet av 1960-talet och gifte sig 1970, då Romina ännu var en tonåring.

Romina var dotter till filmidolen Tyrone Power och hade växt upp i Mexiko, Storbritannien och Italien. Hon försökte gå i sin fars fotspår och spelade med i flera italienska filmer samtidigt som hon skaffade sig en gitarr och började skriva låtar.

Albano Carrisi hade fått sitt namn då hans far stridit i Albanien samtidigt som sonen fötts. När han träffade Romina var han redan en etablerad storsäljare med flera stora hits på sitt samvete. Trots att de båda spelade in ett par låtar tillsammans tog det dem ett par år att komma på idén att börja uppträda som duo.

1975 släppte paret sin första gemensamma LP och fick en hit med "Dialogo". Redan året efter bad RAI de båda att representera Italien vid ESC i Haag. Al Bano och Romina skrev ihop en mycket personlig sång som handlade om hur de båda träffats, blivit kära, gift sig och skaffat barn. För att understryka de bådas bakgrund - och för att reglerna tillät det - sjöng Romina på engelska och Al Bano på italienska.

En sjundeplats var kanske inte strålande, men låten blev populär här och var och var en positiv knuff för paret som fortsatte att satsa tillsammans. 1981 fick de sin första internationella hit med "Sharazan". Året efter kom man tvåa i Sanremo med "Felicità" och slog italienskt rekord då man samtidigt hade fyra låtar på den nationella topplistan.

1984 vann de båda Sanremo med "Ci sarà" och 1985 representerade de Italien en andra gång vid Eurovision Song Contest i Göteborg.Al Bano & Romina Power / Noi lo rivivremo di nuovo (Italien 1976)
7:e plats av 18 bidrag i Haag

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar