25 december 2017

Party For Everybody / Ryssland 2012

Dima Bilan hade kommit både etta och tvåa och tyckte förmodligen att det hade varit riktigt hejsan. Nu hade han spetsat sig på att vinna den ryska finalen på nytt och hade bildat team med Julia Volkova - alltså halva t.A.T.u (Ryssland 2003). Hur skulle dessa båda giganter göra något annat än att pulvrisera motståndet?

De hade bara inte räknat med en samling riktigt gamla tanter som sjöng klämmig pop på minoritetsspråket udmurtiska. Buranovskije babusjki bestod av åtta äldre damer och en något yngre konstnärlig ledare som gjort sig ett namn genom att tolka pop- och rockklassiker på sitt högst egna sätt. 2010 hade de kommit trea i den ryska finalen med "Dlinnaja-dlinnaja beresta i kak sdelat iz neje ajsjon" vilket ungefär betyder "Hur man gör en turban av en lång, lång bit näver".

Nu satsade man på en helt osannolikt käck och slagkraftig sång om hur tantaluttorna fixar och fejar hela dagen för att kunna bjuda alla sina barn och barnbarn på fest. Hundarna är glada och katterna är glada och alla är glada. "Party For Everybody" hade en refräng på engelska medan verserna framfördes på den finsk-ugriska språket udmurtiska, avlägset släkt med finska och estniska.

Babusjkorna blåste popduon av banan och vann den nationella finalen i stor stil. Snabbt nog blev de ett riktigt internetfenomen och bjöd på en sällsynt charmig show i Baku där de glatt dansade runt och bakade en brödlimpa under sina tre minuter i rampljuset.

Om de äldre damerna verkade trivas på scenen gillade de inte alls allt ståhej kring dem i Baku och lämnade minst en presskonferens när de tyckte allt att blev för stökigt. Istället för att bo på hotell hyrde rysk tv ett hus utanför staden för sina artister.

Europa smälte och med all rätt. Många ryska bidrag har varit bra och haft åtskilliga kvaliteter men aldrig tidigare hade man satsat på värme på samma sätt och det resulterade i ett stycke lysande tv.

Babusjkorna åkte hem och togs emot som folkhjältar i sin delrepublik där presidenten utlyste en helgdag för alla far- och mormödrar och lovade bygga ett monument till gruppens ära. Sångerskorna själva skänkte inkomsterna från sitt bidrag till byggandet av en ny kyrka i sin hemstad.Buranovskije babusjki / Party For Everybody (Ryssland 2012)
2:a plats av 26 bidrag (final) i Baku

1 kommentar:

  1. Det är alltid skojigt att se svenska kvällstidningar panikera när en given svensk seger är hotad. När ryska babuskorna skrällde i semifinalen försökte svenska pressen skapa skandal om att en av dom var verkligen ingen mormor alls. Löjiligt och galet.

    SvaraRadera