27 december 2017

Wait Until The Weekend Comes / Irland 1985

Under sina första 30 år hade ESC varit en ganska normativ arena där representanter för samhällets minoriteter sällan fick synas. Inte undra på att Irlands artist i Göteborg väckte en hel del uppmärksamhet.

19-åriga Maria Christian från Dundalk led av en genetisk ögonsjukdom som gjort henne nästan helt blind. Tidningarna skrev innerligt och medkännande om "flickan som inte kunde se sin publik" och många verkade anse att det var alldeles oerhört att en synskadad person kunde klara av att tävla i en så stor tävling.

Maria hade upptäckts några år tidigare då hon sjungit i en lokal radiokanal men var i princip okänd för den stora allmänheten då hon vann den irländska finalen med en låt av Brendan Graham, som tidigare skrivit Irlands bidrag 1976 och som skulle komma att göra stor succé som låtskrivare 1994 och 1996.

"Wait Until The Weekend Comes" var en ljuv liten ballad om paret som lever åtskilda under veckorna  och som får hoppas att veckosluten räcker till för allt man borde säga varandra.

Irland hörde inte till favoriterna inför finalen men Maria Christian fick genomgående höga poäng och landade på en hedersam sjätteplats. Trots detta blev inte karriären lång: sångerskan släppte en singel till och lämnade sedan branschen för att bilda familj.

2016 dök hon upp i rampljuset på nytt som den äldsta deltagaren i The Voice of Ireland. Hon bodde i Frankrike med sin franske man och deras sju barn och hette som gift Maria Cuche. Hon tog sig vidare från sin audition men blev utslagen i artistduellerna.Maria Christian / Wait Until The Weekend Comes (Irland 1985)
6:e plats av 19 bidrag i Göteborg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar