26 december 2017

Socrates / Grekland 1979

Att gräva där man står är aldrig en särskilt dum idé. Vi är alla omgivna av material som kan användas i kulturella sammanhang och som - presenterade på rätt sätt - kan vara spännande även för andra. Grekerna har aldrig varit främmande för den tanken och vinnaren av den nationella finalen 1979 var en poppig hyllning till en av antikens största.

Sokrates anses idag vara en av grundarna av den västerländska filosofin och var en av de första som kallade sig filosof - älskare av visdom. Vi vet egentligen ganska lite av vad den egentlige Sokrates gjorde och sade och känner hans gärningar enbart genom hur hans elever Platon och Aristofanes beskrivit honom. ”Det enda jag vet är att jag ingenting vet” är ett citat som tillskrivits Sokrates.

Låten till filosofens ära var tydligt inspirerad av Andrew Lloyd Webbers makalöst framgångsrika och stilbildande musikal Jesus Christ Superstar och målade upp en bild av Sokrates som den ursprunglige Kristus och en riktig superstjärna.

En stjärna var också Elpida Karayiannopoulou som etablerat sig som ett av den grekiska musikvärldens största namn under 1970-talet. Hon hade egentligen tänkt sig en karriär som arkitekt men det fanns det ingen tid för efter att hon börjat sjunga i en orkester och gjort succé där.

Hon fick sällskap på scenen av fyra körsångare varav två skulle figurera på nytt i ESC: Lia Vissi skulle representera Cypern 1985 och agera körsångerska bakom sin syster Anna 1982, medan Polina enligt rykten skulle ha valts ut att representera Grekland 1986 med ”Wagon-lit” innan landet drog sig ur tävlingen.

Det grekiska bidraget hörde till favoriterna inför finalen i Jerusalem men fungerade inte riktigt med orkestern och blev lite onödigt tungfotat i direktsändning. En åttondeplats var betydligt sämre än man hoppats på men singeln sålde bra i många länder och Elpidas LP gick upp på listorna såväl i Israel som i Portugal.

Uppmärksamheten till trots fortsatte Elpida att fokusera på sin grekiska publik. 1986 var hon tillbaka i ESC men tävlade då för Cypern och kom på allra sista plats.


Elpida / Sokrates (Grekland 1979)
8:e plats av 19 bidrag i Jerusalem

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar