20 december 2017

Dis oui / Belgien 1998

Sedan Sandra Kims seger i Bergen 1986 hade Belgien inte lyckats placera sig bland de tio främsta en enda gång. I Flandern lyckades man hålla intresset upp men i det franskspråkiga Vallonien hade entusiasmen svalnat rejält. Tur att man hade andra program att glädja sig åt.

Pour la gloire var en talangjakt som startade på RTBF 1996 och som snabbt blivit mycket populär. Artister kunde ställa upp i olika kategorier - manliga solister, kvinnliga solister, grupper och juniorer - och kvala in till finalen där varje grupp fick en egen vinnare innan en slutgiltig segrare valdes för hela säsongen.

1997 var det en junior som tog hem spelet. 15-åriga Mélanie Picron hade börjat spelat fiol som femåring och hade deltagit i en mängd talangjakter såväl i Belgien som i Frankrike, inte sällan under sitt artistnamn Kelly Logan.

Philippe Swan var en tidigare popsångare som med åren insett att han hellre skrev låtar till andra än stod på scenen själv. Han tog kontakt med den unga vinnaren och föreslog ett samarbete. Under det nya artistnamnet Mélanie Cohl ställde hon upp i den belgiska finalen med Swans låt "Dis oui" ("Säg ja") och vann telefonomröstningen med bred marginal.

Låten var lättviktig men glad och Mélanie gjorde ett sympatiskt intryck och sågs som en tänkbar vinnare i Birmingham. I den täta omröstningen orkade inte Belgien hänga med i den absoluta toppen men "Dis oui" blev en av sex låtar som samlade mer än hundra poäng.

Bättre exponering kunde man inte få och singeln blev en stor hit på båda sidor av den belgiska språkgränsen. Mélanies karriär rullade på de närmsta åren med flera skivor och ett par musikalroller. Dessutom sjöng hon in den franska versionen av "Reflection" från Disneyfilmen Mulan.

2005 födde Mélanie sitt första barn och upptäckte hur svårt det kunde vara att kombinera familj och karriär. Hon blev besviken på hela branschen och drog sig tillbaka från rampljuset för att göra annat istället. På senare år har hon ändå dykt upp på nytt i olika sammanhang utan att återknyta till sina tidigare framgångar.Mélanie Cohl / Dis oui (Belgien 1998)
6:e plats av 25 bidrag i Birmingham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar