31 december 2017

Verona / Estland 2017

Redan på pappret var "Verona" en oslagbar vinnarlåt. Sven Lõhmus var taggad på att vinna en fjärde gång - efter 2005, 2009 och 2011 - och hade plockat ihop en riktig drömduo bestående av Koit Toome och Laura Põldvere. Låten hade visserligen en ovanlig struktur men doftade välbekant 1980-tal och hade en titel av klassiskt eurovisionssnitt: vissa möter sitt öde i Waterloo, andra i Verona.

Koit Toome (Estland 1998) hade etablerat sig som en av landets mest älskade manliga artister, lika hemma på en popscen som i en musikalroll. Laura hade varit en del av Suntribe (Estland 2005) men hade utvecklat en helt egen stil i ett mer elektroniskt poplandskap. Hon var även en framgångsrik jazzsångerska och hade tävlat som soloartist i den nationella finalen fyra gånger - 2005, 2007, 2009, 2016 - utan att någonsin komma sämre än trea.

Problemet var bara att den estniska finalen var designad för att undvika den här typen av bidrag som tydligt satts ihop för att passa in i Eurovision Song Contest. Poängen var att man skulle leta reda på mer opolerade bidrag och mer ovanliga uttryck. Juryn gjorde tummen ned och föredrog Kerli istället. Det spelade ingen roll i slutändan då tittarna hade Koit och Laura som skyhög favorit.

Vinnaren blev snabbt en stor hit hemma i Estland och rusade upp på den lokala topplistan där Koit haft många låtar men där Laura varit lite mer sällsynt.

"Verona" var kanske rätt vinnare men nu visade sig nya problem. Sven Lõhmus verkade ha svårt att bestämma sig för hur bidraget skulle låta och man gjorde en mängd olika versioner där man provade olika saker.

Kanske fick den processen artisterna att tappa fokus och all erfarenhet till trots lyckades aldrig Koit och Laura att uppbåda någon kemi på scenen. I Kiev kändes de båda kyliga och stela och trots ett bra startnummer blev poängutdelningen svag - bara Litauens tittare slog till med en tolva - och för andra året i rad missade Estland finalen.Koit Toome & Laura / Verona (Estland 2017)
14:e plats av 18 bidrag (semifinal) i Kiev

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar