2 december 2017

Un peu de poivre, un peu de sel / Belgien 1966

Hur långt skulle du själv vara beredd att gå för att få ställa upp i en schlagerfestival? Som 18-åring hade Tonia - Arlette Antonia Dominicus - sökt om belgiskt medborgarskap för att få representera sitt nya land i den prestigefyllda radiotävlingen Knokke Cup.

Tonia hade uppträtt i belgisk tv redan som 13-åring och visade sig snabbt vara något alldeles extra. Hon hade stark närvaro och en personlig röst och en personlighet som liksom bubblade fram genom kamerorna och ut genom tv-rutorna.

Hon var född och uppvuxen i Belgien men hade från början holländskt pass. Hennes pappa var en känd tävlingscyklist som två gånger ställt upp i Tour de France.

1966 blev hon den första artisten som sprängde den allt starkare belgiska språkgränsen i ESC. Trots att nederländska var hennes modersmål ställde hon upp i den franskspråkiga uttagningen och vann med den struttiga "Un peu de poivre, un peu de sel" ("En gnutta peppar, en gnutta salt"). Texten berättar om flickan som är olyckligt förälskad i stans hottaste grabb och som av kvarterets trollpacka får receptet på en kärleksbrygd som minsann sätter fart på kärleksmaskineriet.

För första gången spelades ett belgiskt bidrag med fransk text även in på nederländska av originalartisten. Nu ändrades receptet en smula - "Een beetje suiker" ("En smula socker") - men slutresultatet blev ändå detsamma.

I Luxemburg räknades Tonia bland storfavoriterna och hon bjöd på ett livligt och kraftfullt framträdande, men hade oturen att bli bara en popstjärna i mängden i ett av tidernas mest ungdomliga startfält. Fjärdeplatsen var ändå Belgiens dittills bästa placering - ett rekord som skulle stå sig fram till 1978.

Tonia siktade in sig på att nå en större publik på den tyska marknaden men där var konkurrensen hårdare. Trots att hon kom sexa i Deutsche Schlagerfestspiele 1969 och tvåa i den tyska ESC-uttagningen 1973 blev hon aldrig något större namn i Tyskland.

Med tiden saktade även hennes belgiska karriär in och hennes sista singel gavs ut 1982. Åtta år senare gavs det ut en samlingsskiva med Tonias allra största hits.Tonia / Un peu de poivre, un peu de sel (Belgien 1966)
Delad 4:e plats av 18 bidrag i Luxemburg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar