23 december 2017

Give Me Your Love / Sverige 2003

I "Inför Eurovision Song Contest 2002" på SVT - som för första gången innehöll en panel som bedömde låtarna - satt Bert Karlsson och sågade det nya spanska konceptet Operación Triunfo. Han menade att det säkert var bra underhållning men att de helt enkelt inte lagt tillräckligt vikt vid låtarna.

Betänkligheterna till trots drog Bert senare samma år igång en svensk variant på samma program där nya talanger skulle hittas, trimmas och göras färdiga för rampljuset inför rullande kameror på TV3. "Fame Factory" blev en succé med höga tittarsiffror och ett stort antal nya och fräscha ansikten.

Det kunde verkligen behövas - SVT:s nya melodifestival med 32 bidrag spridda på fyra semifinaler var populär men hur länge skulle det svenska utbudet av artister räcka till? Fame Factory tillförde lite nytt blod och fyra av bidragen 2003 framfördes av deltagare därifrån.

Vinnaren i Fame Factory blev vinnare även i Melodifestivalen: Magnus Bäcklund hade gjort ett stort intryck på tittarna men parades ändå ihop med sin gamla mottävlare Jessica Andersson för att bilda duon Fame.

"Give Me Your Love" var en trevlig men kanske lite anonym schlager som klätts i sedvanlig Abba-light-skrud. Det lättillgängliga anslaget tillsammans med två välexponerade stjärnskott räckte hela vägen till seger och i Riga blev det en femteplats för det välputsade paketet.

Fame släppte en ny singel under sommaren och ställde upp på nytt i melodifestivalen 2004 med "Vindarna vänder oss", men blev aldrig någon populär akt. Lite för mycket tydde på att de knuffats ihop av några skivbolagsmänniskor utan att ens gilla varandra speciellt mycket. Minst en gång tappade de båda masken och började gräla med varandra inför journalister och ingen blev förvånad när Fame avslutades och de båda satsade på solokarriärer istället.

I likhet med de allra flesta från Fame Factory blev Magnus Bäcklund aldrig någon stor stjärna. Det gick betydligt bättre för Jessica Andersson som blivit något av en evighetsmaskin i melodifestivalen och som med tiden etablerat sig som ett välkänt namn för den svenska publiken.

Fame Factory rullade på i fyra säsonger innan det lades ned 2005.Fame / Give Me Your Love (Sverige 2003)
5:e plats av 26 bidrag i Riga

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar