18 december 2017

Gimme / Cypern 2002

Säg den kärlek som varar för evigt. Evridiki (Cypern 1992, 1994, 2007) och George Theophanous hade haft ett nära samarbete och var ett av den grekiska musikvärldens mest strävsamma par då de ansökte om skilsmässa 2000. De båda gick vidare på olika vägar i livet och inom musiken.

George hade 1999 satt samman ett första grekiskt boyband, ett faktum som snyggt underströks av gruppnamnet One. Stommen i bandet utgjordes av två cypriotiska sångare som både tidigare deltagit i ESC: Philippos Constantinos hade körat bakom Alex Panayi 1995 och Constantinos Christoforou hade representerat Cypern i Oslo 1996.

Gruppen blev snabbt populär - pojkband var ju tidens melodi - och när Cypern fick göra comeback i ESC 2002 efter ett år i utvisningsbåset frågade RIK om inte pojkarna kunde tänka sig att representera dem. Det kunde de och George Theophanous skrev ihop ett energiskt stycke pop på engelska som skulle passa i sammanhanget.

Ett omdöme som kastades omkring gällande de flesta pojkband vid den här tiden var att de ofta dansade bättre än de sjöng. I Tallinn visade sig pojkarna i One ha svårt med såväl toner som med danssteg, men i det rätt jämntjocka startfältet stod deras låt ut som pigg och energisk.

Under de tidigaste repetitionerna testade de att riva av sig ett par klädesplagg men övergav de planerna före finalen. Istället vann ett annat klädtrick hela tillställningen.

Att delta i ESC var precis vad One behövde i sin karriär och nu började deras skivor sälja platina både på Cypern och i Grekland. All framgång till trots lämnade Constantinos gruppen ett år senare för att ersättas av Dimos van Beke (Cypern 1993). När bandet upplöstes 2005 hade de sålt mer än 700.000 skivor.One / Gimme (Cypern 2002)
6:e plats av 24 bidrag i Tallinn

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar