19 december 2017

Once In A Lifetime / Estland 2000

Vackra ballader hade gjort susen och lilla Estland hade på något sätt förvandlats till ett av de mest framgångsrika bland de nya deltagarländerna som tidigare funnits till öster om järnridån. Sedan debuten 1994 hade man placerat sig bland de tio vid tre av fem försök.

Man kan ju ändå inte hänga fast vid samma gamla formula i all evighet. Det fanns indikationer på att åren i 1990-talets balladträsk började lida mot sitt slut och kanske skulle ett poppigare anslag fungera ännu bättre. Tur då att man hade en nybakad popstjärna att erbjuda världen.

Eda-Ines Etti var bara arton år men hade väckt stor uppmärksamhet då hon vunnit talangjakten Kaks takti ette ("Två takter före") som var en väletablerad institution i Estland. Hon hade gett ut en singel som var klart inspirerad av hitlistornas drottning Britney Spears, även om Ines själv i grunden var en blyg skolflicka som helt saknade förebildens självsäkerhet.

Hon sjöng två av tio låtar i den estniska finalen - även "Kuulatan su ootamist" var en fin låt men kanske inte riktigt rätt material för att vinna ESC - och den internationella expertjuryn var tämligen enig om att "Once In A Lifetime" var startfältets bästa låt.

Många skulle hålla med och Ines räknades som en av de allra största favoriterna i Stockholm. I ett av tidernas starkaste startfält trodde ganska många bedömare att röstningen skulle bli en duell mellan Ines och ryska Alsou.

Ines - skrudad i en tight, grön cowboydress - fick rutinerat stöd på scenen av bland andra låtskrivaren och popstjärnan Pearu Paulus samt hennes egen pojkvän Tanel Padar som skulle göra stor lycka på egen hand ett år senare. Ändå blev kanske nervositeten lite väl påtaglig och de allra högsta poängen uteblev. Hemma i Estland togs fjärdeplatsen emot som en liten besvikelse efter alla uppskruvade förväntningar trots att det var landets dittills bästa notering.

Ines skulle växa till sig med åren och blev snart en av landets största stjärnor. När hon gav ut sin första skiva på estniska 2004 gjorde den henne till landets ledande popvokalist. 2006 kom hon tvåa i den nationella uttagningen med den egenhändigt skrivna "Iseendale".Ines / Once In A Lifetime (Estland 2000)
4:e plats av 24 bidrag i Stockholm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar