21 december 2017

Y así / Österrike 2005

Alf Poier hade varit konstig men älskvärd och rivit åt sig en av Österrikes bättre placeringar i Riga 2003. När han nu var tillbaka i den nationella finalen hade han inga planer på att vara älskvärd längre. Snarare raka motsatsen.

Finalen bestod av fem artister som alla ställde upp med två låtar var. Alf avfärdade sin ena låt som total dynga och fullständig utfyllnad, och hotade ORF mellan raderna med att ställa till en skandal om den vann. Den andra låten - "Good Old Europe Is Dying" - ställde till skandal på egen hand då en österrikisk tidning publicerade delar av texten och anklagade den för att vara främlingsfientlig.

Tittarna kanske tappade tålamodet och röstade istället fram en sång med betydligt snällare humor istället. "Y así" ("Och på det här viset") berättade om den eldiga kubanskan som landat bland Alperna och upptäckt hur långsamt österrikare dansar. Snart nog har hon fått sitt nya hemland att skaka på höfterna samt funnit kärleken i en joddlare. Faktum var att Österrike inte joddlat en enda gång i ESC sedan 1959, så det kunde kanske vara på tiden?

Global Kryner hade faktiskt en guldskiva i bagaget men var framför allt ett populärt liveband - ett Tyrolens svar på Benny Anderssons Orkester - som främst var kända för att göra poplåtar i folkversioner. Inte minst hade de gjort en sensationell version av Madonnas "Like A Virgin" och ställde nu upp för att visa upp sin nya sångerska Sabine Stieger för en större publik.

Här fanns värme och glädje men spelmansgänget hade ordentligt med otur i lottningen och fick sjunga först i semifinalen. Istället för att få komma in och bryta av och vara något helt eget någonstans i mitten blev man en trevlig men snabbt bortglömd inledning och Österrike var långt ifrån att ta sig till final. Någonstans på ORF surnade någon till och nästa år drog man sig ur tävlingen.

Global Kryner fortsatte att spela ihop med stor framgång tills gruppen upplöstes 2013. Då hade den joddlande trombonisten Sebastian Fuchsberger redan gått vidare och satsat på en karriär som tenor.Global Kryner / Y así (Österrike 2005)
21:a plats av 25 bidrag (semifinal) i Kiev

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar