1 februari 2020

To katalava arga / Cypern 1985

Olympia "Lia" Vissi verkar aldrig ha haft särskilt bråttom fram i karriären. Hemma på Cypern studerade hon musik och sjöng tillsammans med sin lillasyster Anna innan hon som 18-åring packade väskorna och flyttade till Aten.

Med tiden blev hon en efterfrågad studiomusiker och körsångerska samtidigt som hon skrev text och musik till egna låtar. 1979 fick hon åka till Jerusalem för att sjunga bakom Elpida, tre år senare sjöng hon i kören då lillasyster Anna representerade hemlandet i Harrogate.

Gissningsvis drömde hon ändå om att få stå längst fram på scenen och få all uppmärksamhet. 1984 skickade hon för första gången in en egen låt till den interna cypriotiska uttagningen, året efter fick hon napp och blev utvald.

"To katalava arga" ("Jag förstod det för sent") var en rak och okonstlad liten ballad om förlorad kärlek. Kompetent hantverk som möjligen skulle kunna skrapat ihop en försvarlig samling ströpoänger om allting fallit på plats i direktsändning.

Trots att Lia hade hjälp på scenen av sin dåvarande make John Piliouris gav hon ett osäkert intryck och sladdade lite på de lägre tonerna. En svensk tidning skrev att hon såg ut att bära en klänning utvald av hennes värsta ovän. Poängen uteblev och utan åtta snälla poäng från Grekland hade Lia fått dela en sistaplats med Belgien.

Att misslyckas så alla ser det kan tydligen vara sporrande. Efter Göteborg börjar Lia Vissis karriär utvecklas: hon experimenterar med olika musikstilar, blir inhyrd som gästsångerska i flera projekt och skriver dessutom musiken till flera grekiska tv-serier.

1991 kom hon på andra plats i den grekiska finalen med den pampiga "Agapa ti gi" och året efter kom hennes bidrag "Kapios" på andra plats i den interna grekiska uttagningen. Utan att någonsin komma i närheten av sin systers stjärnstatus förblir Lia ett känt och aktat namn inom den grekiska musikvärlden.

2006 engagerade hon sig politiskt och ställde upp i det cypriotiska parlamentsvalet utan att bli invald.



Lia Vissi / To katalava arga (Cypern 1985)
Delad 16:e plats av 19 bidrag i Göteborg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar