14 februari 2020

Telegram / Västtyskland 1977

Den engelskspråkiga världen hade aldrig varit särskilt intresserad av den musik som producerades i Tyskland, så det var en överraskning för samtliga inblandade då "Save Me" med Silver Bird Convention 1975 tog sig upp på den brittiska topplistan. Inte minst med tanke på att gruppen inte fanns på riktigt.

"Save Me" var komponerad av Silvester Levai - en ungrare från jugoslaviska Vojvodina - och producerad av Michael Kunze och på skivan hördes enbart diverse studiomusiker och bakgrundssångare som plockats ihop för stunden. Om man kunde upprepa framgången skulle det nog behövas riktiga medlemmar som kunde framträda i tv och synas på skivomslag.

Efter en snabb audition plockade man ut tre sångerskor som fick bidra med röster och utseenden. Ramona Wulf hade varit schlagersångerska redan som mycket ung och hade en hit redan som tonåring. Linda G. Thompson hade ett förflutet i Les Humphries Singers (Västtyskland 1976) medan österrikiska Gertrude Wirschinger hade en solokarriär på gång under namnet Penny McLean. I samma veva kortades gruppnamnet ned en aning till Silver Convention.

"Fly Robin Fly" fångade essensen i det som kom att kallas Munich Sound - en europeisk variant av disco med mycket stråkar i arrangemangen - och rusade ända upp på amerikanska Billboards förstaplats. De tre sångerskorna hade inte mycket att sjunga - hela texten består av orden "Fly Robin Fly, up up to the sky" - men upphovsmännen Levai och Kunze vann en Grammy för inspelningen.

Enligt legenden hette låten från början "Run Rabbit Run" och man kan bara spekulera i om framgången hade blivit lika stor med den texten.

Uppföljaren "Get Up And Boogie" blev även den en massiv hit och vid sidan av spelade gruppens medlemmar in solomaterial. Störst framgång fick Penny McLean med "Lady Bump" som toppade listor över hela världen.

När gruppen 1977 antog utmaningen att representera Västtyskland vid ESC i London var det ett riktigt scoop med tanke på den imponerande lista av hitsinglar man radat upp dittills. Då hade det redan börjat knaka i fogarna: Linda G. Thompson hade lämnat gruppen och ersatts av amerikanska Rhonda Heath medan Kunze och Levai blev alltmer oense om gruppens framtida riktning.

"Telegram" var betydligt mer pop än disco och hade betydligt fler ord i texten än de två riktigt framgångsrika singlarna. Försedd med såväl morsesignaler som påhittig koreografi räknades låten till de riktiga förhandsfavoriterna att vinna hela tävlingen med sedan gick allting fel.

Låten blev en hit redan före det tänkta tävlingsdatumet men när finalen fick skjutas upp fem veckor hann möjligen juryn och en del av publiken bli lite mätt på den. Dessutom visade sig juryn ha en konservativ smak och inget av de mer discodoftande bidragen blev särskilt framgångsrikt. En åttondeplats var en rejäl besvikelse och året efter skulle likaledes framgångsrika Baccara möte ett liknande öde.

"Telegram" blev Silver Conventions sista hit. Levai och Kunze avbröt sitt samarbete kort tid efter London och medlemmarnas solokarriärer rann även de ut i sanden. Ramona Wulf och Rhonda Heath fortsatte att jobba inom musiken och Heath har dykt upp på nytt i ESC som körsångerska bakom Gary Lux och MeKaDo.

Penny McLean gjorde ett försök att representera Luxemburg i ESC 1979 med "Tut-Ench-Amun" men valdes bort till fördel för Jeane Manson. I början av 1980-talet lämnade hon showbiz för att istället skriva böcker och föreläsa om numerologi och esoterism.Silver Convention / Telegram (Västtyskland 1977)
8:e plats av 18 bidrag i London

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar