19 mars 2020

Je ne sais quoi / Island 2010

2010 hände något stort och oförutsett: den isländska vulkanen Eyjafjallajökull - belägen under glaciären med samma namn - fick en serie utbrott som fyllde det europeiska luftrummet med aska av en sort som gjorde det farligt att flyga.

15 april 2010 stängdes i princip all flygtrafik ned i norra och västra Europa, vilket orsakade kaos i buss- och tågtrafiken. Själv satt jag strandad i Paris och fick upptäcka att det tar flera dagar att resa landvägen mellan Frankrike och Finland.

Flygen återupptogs i begränsad skala en dryg vecka senare men oron hängde kvar. Eyjafjallajökull mullrade vidare och hotade att spotta ur sig nya mängder aska. Nu började ESC-fansen bli nervösa: skulle tävlingen i Oslo alls kunna genomföras? Skulle EBU vara tvungna att ställa in för första gången någonsin?

Vulkanen höll sig lugn och tävlingen kunde genomföras som planerat.

Föga förvånande fick Island en hel del uppmärksamhet både i programmet (där det skojades en del om vulkanen) och utanför. Kanske hjälpte det den isländska poplåten på traven då den kom trea i sin semifinal och ropades ut sist av alla finalister?

Nog för att Hera Björk Þórhallsdóttir kunde skaka liv i sitt bidrag även extra hjälp. Hon var sångerska, vokalcoach och känd programledare från tv som turnerat med såväl Björk som Sigur Rós. Sedan 2004 bodde hon i Köpenhamn och hade 2009 kommit tvåa i den danska finalen med "Someday".

2008 och 2009 hade hon sjungit i kören bakom de isländska bidrag till ESC.

I finalen hade Island på något sätt tappat sitt momentum - den var kanske inte direkt spännande och nyskapande på samma sätt som ett par andra låtar i startfältet - och slutplaceringen blev låg. Det gjorde inte så mycket: fansen hade redan tagit Hera och hennes låt till sina hjärtan.

Eurovision Song Contest rullade vidare utan avbrott fram till 2020 då tävlingen fick avlysas till följd av coronaviruset Covid-19.Hera Björk / Je ne sais quoi (Island 2010)
19:e plats av 25 bidrag i finalen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar