30 mars 2020

I Won't Break / Ryssland 2018

Det var långt ifrån självklart att Ukraina skulle klara av att stå värd för ESC 2017 - att tävlingen arrangeras av ett land med ett pågående krig på sitt territorium hör inte till vanligheterna - men till slut bestämdes att Kiev för andra gången skulle välkomna Europas mest sedda tv-program.

Den största överraskningen - vid sidan av att Ukraina faktiskt fick ansvaret för sändningen - var att Ryssland anmälde sitt deltagande. Relationerna mellan Ryssland och Ukraina var minst sagt djupfrysta och Ukraina hade infört betydande begränsningar i hur ryska medborgare fick resa in i landet.

En glasklar ny lag konstaterade att människor som rest in i Krim via Ryssland icke var önskvärda och belagda med inreseförbud. Och som en slump - eller kanske inte - valde rysk tv ut just en sådan artist.

När Julia Olegovna Samojlova var liten upptäcktes det att hon led av spinal muskelatrofi och hon har varit rullstolsburen sedan barndomen. I flera intervjuer har hon hävdat att sjukdomen orsakades av en misslyckad poliovaccination, men det har avfärdats som helt omöjligt av läkarvetenskapen.

Julia hade sjungit i ett rockband och studerat psykologi innan hon ställde upp i ryska X-Factor 2013. Hon kom tvåa i tävlingen och blev ett bekant ansikte för den stora publiken. 2014 sjöng hon vid invigningen av de paralympiska vinterspelen i Sotji.

2015 hade hon turnerat i Krim. Dagen efter att rysk tv offentliggjort sitt bidrag meddelade den ukrainska säkerhetstjänsten att hon med största sannolikhet skulle vägras inresa i landet.

Nu började nästan en hel månad av en underlig dans i offentligheten. EBU försökte med alla medel att få Ukraina att ge sångerskan dispens, man hotade ukrainsk tv med böter och man erbjöd Ryssland att få uppträda via länk från Moskva. 13 april meddelade ryssarna att de inte hade för avsikt att sända ESC överhuvudtaget och deras bidrag "Flame Is Burning" ströks ur startlistan.

Någon på rysk tv hade lovat Julia att hon skulle få representera landet 2018 om hon inte fick sjunga i Kiev. Tydligen var det löftet bindande, men nu hade sångerskan redan spelat ut sin roll. I Lissabon fanns inga politiska spel att spela och Julia fyllde inte längre någon funktion. Rysk tv deltog men helt tydligt utan någon entusiasm.

"I Won't Break" var egentligen inte så pjåkig men aningens statisk i sin uppbyggnad och på tok för svår för Julia, som trots allt var en ganska begränsad sångerska. I Lissabon verkar delegationen ha gjort sitt yttersta för att dölja Julia och hennes rullstol bakom en massa dansande och rekvisita.

Sånginsatsen var bitvis förfärlig att höra och tittarna såg tydligt hur Julia missade att sjunga bitvis och lät körsångarna sköta det mesta. För första gången sedan semifinalerna infördes 2004 misslyckades Ryssland att ta sig vidare.

I en förvånansvärt uppriktig intervju efter tävlingen berättade en besviken Julia hur hon inte fått påverka sitt bidrag alls och hur hon bara givits ett minimum av repetitionstid inför ESC.

2019 släppte hon singeln "Leto" som verkar ha passerat utan större framgång. Sångerskan själv syns inte alls i videon.Julia Samojlova / I Won't Break (Ryssland 2018)
15:e plats av 18 bidrag (semifinal) i Lissabon

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar