20 mars 2020

Ciao amore / Jugoslavien 1984

Daniels otroliga framgångar under 1983 hade fått kritikerna att klia sig i huvudet på hemmaplan. Inte nog med att han tangerat Jugoslaviens personbästa och fått flest fullpoängare av alla tävlanden i München - han hade även fått en stor kommersiell hit över hela Europa.

Jugoslavien var bra på en hel del saker men att producera snärtiga poplåtar med stor internationell framgång hörde knappast till landets mest framträdande egenskaper.

Nu gick intresset för den nationella ligan i taket. Alla stora namn ville vara med och tävla och publiken ville gärna gå och följa tävlingen på plats. Jugovizija 1984 avgjordes i Skopjes största konserthall och biljetterna gick åt som smör i solsken.

Bland artisterna fanns faktiskt fjolårets stjärnskott Daniel på nytt men "Marija" var kanske lite för mycket samma låt en gång till för att slå an fullt ut.

Omröstningen slutade i en ordentlig skandal. När Titograd skulle rösta sist låg deras eget bidrag "Ljubavna priča br. 1" ("Kärlekshistoria nummer 1") i täten och med ens började flera röster viska i bakgrunden när talespersonen lämnade sina röster. Man gav inga poäng till sina starkaste konkurrenterna och gav alla sina toppoäng till låtar som dittills legat i botten.

Det luktade röstfusk lång väg men de båda artisterna Titograd hyrt in var kända och populära, så publiken verkar ha sett mellan fingrarna.

Izolda Barudžija hade redan tävlat för Jugoslavien två år i rad: dels som en del av Aska 1982, dels hade hon körat och dansat bakom Daniel tillsammans med sin syster Eleonora. (Hon tävlade också i den jugoslaviska finalen tillsammans med gruppen Makadam.)

Vlado Kalember hade tidigare sjungit i Srebrna Krila (en grupp som diverse ombildningar senare skulle representera Jugoslavien 1988) och var stor idol, känd för sin raspiga röst. Raspet var inte äkta, så man undrar hur lyckliga Vlados stämband var?

Efter segern i Skopje stuvade man om en hel del i låten, skrev om refrängen en aning och vräkte på med synthesizerljud i arrangemanget. Man bytte också titeln till den mer självklara "Ciao amore".

Man spelade också in en vågad förhandsvideo i den montenegrinska turistorten Sveti Stefan, där de båda artisterna plötsligt dök upp till synes helt nakna ur ett dataanimerat vattendrag. Izolda dolde nätt och jämt sina bröst med handen och vänner av ordning lät sig uppröras. Turkisk tv lär ha vägrat visa inslaget i sin förhandsvisning.

Allt ståhej till trots räckte inte "Ciao amore" till alls i Luxemburg (där duon uppträdde som Ida & Vlado). I en underlig röstning där det blev hemskt jämnt mellan placeringarna 9 till 18 hamnade jugoslaverna näst sist även om det var över tjugo poäng ned till Österrike som blev jumbo.

Izolda & Vlado spelade in ett album tillsammans men fortsatte snart karriärerna på skilda håll. Året efter hölls ESC på årsdagen av president Titos död och Jugoslavien avstod från att delta. Tävlingens popularitet höll ändå i sig och bara några år senare skulle Jugoslavien ta hem sin enda seger.



Ida & Vlado / Ciao amore (Jugoslavien 1984)
18:e plats av 19 bidrag i Luxemburg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar