26 februari 2017

Rock Me / Jugoslavien 1989

Det hade gått rakt uppåt för Jugoslavien under hela 1980-talet. 1983 hade man knäckt koden för hur man skulle tilltala den europeiska publiken och sedan dess hade det gått riktigt bra flera gånger.

Motorn bakom det sena 80-talets framgångar var den högst produktive låtskrivaren Rajko Dujmić. Han hade deltagit med sin egen grupp Novi fosili 1987 och hade sedan blåst nytt liv i det gamla rockbandet Srebrna Krila 1988. Nu skrev han en lättillgänglig, retrodoftande låt för ett glatt gäng från kuststaden Zadar.

Riva frontades av den glittrande Emilija Kokić och hade en välkammad och lättsmält image. De hade bara spelat ihop några år och var ganska orutinerade, så segern vid den jugoslaviska finalen i Novi Sad kom som en stor överraskning för de flesta.

Den verkar ha kommit som en överraskning också för Riva själva: under den sista jurygruppen verkar något ha gått fel med ljudet in till artistrummet och tittarna fick se en besviken Emilija samtidigt som Massimo Savić - som nu hamnade på andra plats - firade som om han vunnit.

Nu när den unga gruppen skulle skickas ut i den internationella hetluften putsade man upp den ganska tama originalversionen och skrev ett betydligt snärtigare arrangemang. Man spelade också in en video som berättade den engelska textens historia om hur Emilija blir utbjuden på klassisk konsert av borgmästarens son, innan hon ställer till skandal och kräver att få dansa istället.

Oss emellan älskade mitt tonåriga jag den här videon och tänkte att Jugoslavien verkade vara ett underbart land där alla är glada och har roligt hela tiden. Snart nog skulle jag dessvärre få anledning att revidera den bilden.

I Lausanne trodde just ingen på det jugoslaviska bidraget, men att sjunga något glatt och hurtigt efter en lång rad ballader visade sig vara ett vinnande koncept. Poängen smattrade in men ju säkrare segern blev, desto tystare blev publiken. När gruppen kom upp på scenen för att ta emot sitt pris fick de ett närmast glacialt mottagande.

Vinnarlåten blev populär på hemmaplan men gjorde lite väsen av sig internationellt. Riva släppte ett par skivor men visade sig snart sakna den personlighet och professionalitet som krävs för en långvarig karriär.

Medlemmarna gick snart skilda vägar och Emilija ställde upp ett par gånger till i den kroatiska uttagningen. Bäst gick det 2001, då hon kom på andra plats med "Ljepota".

Jugoslaviens seger kom i elfte timmen - lite drygt två år efter segern föll landet sönder och kastades ut i ett brutalt krig.Riva / Rock Me (Jugoslavien 1989)
1:a plats av 22 bidrag i Lausanne

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar