11 februari 2017

Kolybelnaya dlya vulkana / Ryssland 1995

Christer Björkman (Sverige 1992) är inte den enda framgångsrika inom ESC som börjat sin karriär med ett magplask. Även Rysslands starke man Filipp Kirkorov - som gjort det mesta man bara kan göra och som varit inblandad i bidrag även för Moldavien, Vitryssland och Ukraina - började sin eurovisionsbana som sångare med blygsam framgång.

Filipp var en lovande 28-åring, född i Bulgarien med armeniskt påbrå, med en distinkt stil och en distinkt röst. Kanske var han allra mest känd för att vara gift med den många år äldre superstjärnan Alla Pugatjova (Ryssland 1997) som upptäckt honom och turnerat med honom i flera omgångar.

När hans bidrag presenterades - en vaggsång för den vulkan (en metafor för kriget) som hotar få ett utbrott och förstöra allting i sin väg - hette det att Alla komponerat musiken, en uppgift som senare ändrades. Redan videon visade upp Kirkorovs något säregna klädstil och på repetitionerna uppträdde han i en stor, rosa kavaj med stora ordnar av den typ operettdiktatorer i alla tider varit svaga för.

I finalen bjöd Filipp Kirkorov på en ståtlig sånginsats men låten var i snårigaste laget och endast Norges jury gav den höga poäng.

Filipp Kirkorov sjöng vidare men har med tiden utvecklats mer till att vara något slags nöjesmogul snarare än sångare. Alltsedan skilsmässan från Alla Pugatjova 2005 har han skapat sig en mer vild image och har varit inblandad i en mängd skandaler där han misshandlat medarbetare och antastat journalister.

Filipp Kirkorov har också engagerat sig politiskt. Inte minst har han livligt kritiserat den lag som förbjuder "gay-propaganda" i Ryssland.

Många år senare visade det sig att Kirkorovs tävlingslåt ingalunda varit ny: i själva verket hade den givits ut så tidigt som 1985 som "Buna seara stelelor" av den moldaviska sångerskan Anastasia Lazariuc. Detta bröt solklart mot alla regler och i likhet med Luxemburg 1979 och Italien 1988 borde det ha lett till diskvalificering.

Uppdaterad 8 september 2020Filipp Kirkorov / Kolybelnaya dlya vulkana (Ryssland 1995)
17:e plats av 23 bidrag i Dublin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar