26 januari 2017

J'ai déjà vu ça dans tes yeux / Luxemburg 1979

Luxemburg hörde till favoriterna inför finalen i Jerusalem med sin svala och eleganta soulballad och amerikanska Jeane Manson var ett känt namn på den franska marknaden.

Jean Ann Manson föddes i Cleveland, Ohio, och hade haft ett par mindre filmroller innan hon i augusti 1974 figurerade som månadens playmate i herrmagasinet Playboy. Efter det flög hon till Europa för att försöka få lite bättre roller men fick istället snart skivkontrakt efter att ha blivit upptäckt av låtskrivaren och producenten Jean Renard.

Med ett förfranskat namn gjorde hon snabbt succé och hennes första singel "Avant de nous dire adieu" sålde i en miljon exemplar på fyra månader.

I Jerusalem gick det inte alls så bra som man hade förutspått. Framträdandet blev lite platt - Jeane verkade mer intresserad av att posera för kameran än av att sjunga med inlevelse - och juryn höll hårt i poängen. Facit blev en trettondeplats, långt ifrån den seger en del hade tänkt sig.

Lika bra det, eftersom låten egentligen inte alls skulle ha fått vara med. Jean Renard hade helt fräckt tagit en av sina gamla låtar och beställt en ny text till den. Bidraget fanns utgivet på skiva med Petula Clark redan 1967 under titeln "Absent pour raisons d'amour" och borde därmed ha diskats på stående fot. Gissningsvis hade det blivit en riktigt pinsam historia om Jeane vunnit tävlingen.

Jean Renard har i flera intervjuer berättat hur missnöjd han var med Jeanes insats i ESC och kanske var det där deras arbetsrelation fick en knäck. Två år senare avbröt de sitt samarbete. Jeane Manson fortsatte att både sjunga och skådespela och är än idag ett välkänt ansikte i Frankrike.

Idag bor hon i Spanien och driver en butik vid sidan av karriären. Även hennes dotter Shirel är en tämligen framgångsrik sångerska.Jeane Manson / J'ai déjà vu ça dans tes yeux (Luxemburg 1979)
13:e plats av 19 bidrag i Jerusalem

1 kommentar:

  1. Jag har alltid älskad den här låten och Jeane Manson också. Jag ser inget problem med framträdandet och arrangemanget var bättre i Jerusalem än på skivan. Det är ganska vanligt att en photomodell försöker bli en värdig artist som sångerska, men Jeane Manson är en av de få som har lyckats med det.

    SvaraRadera