14 januari 2017

DJ, Take Me Away / Bulgarien 2008

Kanske var det framgången i Helsingfors som var anledningen till att Bulgarien bestämt sig för att fortsätta på det moderna spåret. I den nationella finalen hade tv-tittarna tolv kandidater att välja på och de röstade fram en vinnare som var närmast hysteriskt avantgardistisk för sammanhanget.

Deep Zone Project hade gjort samtida, elektronisk dansmusik i flera år redan och hade vunnit flera priser och utmärkelser men det var nu - i samarbete med Georgi Mateev under artistnamnet DJ Balthazar - som gruppen skulle bli stjärnor på riktigt.

I "DJ, Take Me Away" hade man röjt loss på allvar och kastat in alla tänkbara och otänkbara beståndsdelar i en och samma låt. Här fanns ösigt och påträngande beat, en mystisk laserorgel och ett skumt reggaeparti som avbröts av något som lät som en kulspruta. Knasigt men totalt avväpnande.

Dessutom hade gruppen hittat en bra sångerska i Joanna Dragneva som slagit igenom som riktigt ung i barngruppen Bon Bon, där även Poli Genova (Bulgarien 2011 och 2016) startat sin bana. Allt verkade lovande för en ny bulgarisk framgång.

Tyvärr föll allting i bitar på scenen i Belgrad, där man vräkte på med eld och dans och specialeffekter. En så rörig låt hade nog behövt ett rent och tydligt visuellt koncept istället och Bulgarien snubblade på mållinjen i sin semifinal. Inte för sista gången, ska tilläggas.

Att hela tävlingens mest uppdaterade bidrag inte gick till final känns än idag som en skandal, men Deep Zone & DJ Balthazar fortsatte segertåget på hemmaplan i flera år till. Joanna lämnade gruppen för en solokarriär 2011, men bandet finns än idag även om ännu ett par medlemmar bytts ut.Deep Zone & DJ Balthazar / DJ, Take Me Away (Bulgarien 2008)
11:e plats av 19 bidrag (semifinal) i Belgrad

1 kommentar:

  1. Jösses, jag blir fortfarande upprörd över att detta underbara bidrag inte kom till final! Jag minns specifikt hur en annars totalt icke-ESC-frälst kompis till mig gillade denna och var överraskad att det ens hördes den här sortens musik i ESC... Tänk om ännu fler såna som han fått höra!

    SvaraRadera