13 januari 2017

My Galileo / Vitryssland 2004

Det är inte riktigt vem som helst som får vara med i EBU. Det finns vissa kriterier man måste uppfylla för att få vara med i klubben och en av de viktigaste är att man är ett självständigt public service-bolag som inte står makten alltför nära.

En luddig paragraf måhända, men den har använts genom åren för att neka rundradiobolag medlemsskap. Första gången Azerbajdzjan försökte gå med blev det tummen ned i Geneve, då man ansåg att det statliga tv-bolaget styrdes alltför tydligt av landets ledning. Men vad gör man om ett bolag slutar vara självständigt efter att man redan fått medlemsskap?

Vitryssland blev medlemmar av EBU 1992, då Eurovisionen och Intervisionen slogs ihop. Då var Vitryssland ett oroligt men förhållandevis fritt och demokratiskt land. Det skulle snart bli andra bullar och efter presidentvalet 1994 gick man sakta men säkert mot ett mer auktoritärt håll och pekades snart ut av amerikanska Freedom House som Europas minst demokratiska land.

I mitten av 1990-talet införde EU sanktioner mot Vitryssland och kanske var det lite pinsamt för EBU att en av deras medlemmar knappast levde upp till de nivåer man önskade sig. Vitrysk tv ville ändå vara med i ESC och när semifinalen infördes 2004 släpptes landet in, efter att ha debuterat i Junior Eurovision redan året innan. Gissningsvis höll en och annan på EBU tummarna för att Vitryssland inte skulle vinna.

Man hade inte behövt oroa sig. Efter en femton bidrag lång final valdes Aleksandra & Konstantin ut - en duo med smak för folkmusik och drillande toner - med en jojkliknande liten poplåt sjungen på något som vagt påminde om engelska.

Personligen är jag ganska svag för den här låten och mellan repetitionerna i Istanbul visade sig paret djupt sympatiska och musikaliska, även om de kanske kändes mer hemma i den mer renodlade folkmusik de för det mesta ägnade sig åt. När telefonlinjerna öppnades räckte inte duons musikalitet någonstans alls och i slutändan blev det en placering nära botten.

Duon uppträder fortfarande tillsammans och har turnerat i flera länder. Deras senaste album gavs ut så sent som 2013.

I december 2004 ökade EU trycket på Vitryssland. Man införde reseförbud för landets ledning och beslöt att dessas bankkonton skulle spåras och frysas tillsvidare.

I november 2019 bestämde det svenska utrikesdepartementet att landet ifråga ska heta Belarus även på svenska men då den här bloggen enbart handlar om bidrag som tävlat före det officiella bytet används Vitryssland istället.Aleksandra & Konstantin / My Galileo (Vitryssland 2004)
19:e plats av 22 bidrag (semifinal) i Istanbul

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar