27 januari 2017

Wadde hadde dudde da? / Tyskland 2000

Att låtsasdirigera orkestern i Birmingham hade inte varit nog - tv-mannen och komikern Stefan Raab hade fått smak på Eurovision Song Contest och ställde upp en andra gång, nu som soloartist med egenhändigt skriven låt.

Från början hade han studerat rättsvetenskap, men i början av 1990-talet hade den unge Raab börjat skriva och producera jinglar för reklam och olika tv-program. Som den karismatiske lustigkurre han var plockades han snart upp av musikkanalen VIVA, där han var programledare under flera år innan han fick sitt stora genombrott med showen "TV Total" på Pro Sieben 1999.

Nu var han en medial superstjärna och tittarnas älskling och allt annat än en promenadseger i den tyska finalen hade varit en rejäl överraskning. Med 57% av rösterna kom ingen annan i närheten.

Lite synd att finalens musikaliskt bästa låt - "Bitter Blue" med gruppen Kind of Blue - inte fick fler röster. Det hade varit intressant att se hur den skulle klarat sig i Stockholm, men en tredjeplats var inget dåligt resultat.

Vinnarlåten var en uppseendeväckande uppvisning av discofunk, utsmyckad med Raabs typiska sinne för humor och visuella gags. Lite tröttsamt tyckte vissa - undertecknad var verkligen inget fan av det här bidraget då det begav sig - men smittsamt och effektivt.

Refrängen var omväxlande skriven på babyspråk - Raab hade hört en äldre dam säga just "Wadde hadde dudde da?" till sin hund i parken - och medvetet tafflig engelska. En bit av melodin var opassande lik refrängen ur "Say You'll Be There" med Spice Girls, men det lät EBU passera utan vidare kommentarer.

I Stockholm var tyskarna aldrig ens nära att blanda sig i toppstriden men med tre fullpoängare - en från Österrike, en från Schweiz och en från Spanien där de tyska turisterna var tillräckligt många för att svänga telefonröstningen - kunde Raab återvända hem med en fin femteplats och en stor kommersiell hit på meritlistan.

Stefan Raab var långt ifrån färdig med Eurovision Song Contest och skulle snart göra sitt bästa för att på nytt sätta sin säregna prägel på såväl de tyska bidragen som på hela programmet.Stefan Raab / Wadde hadde dudde da? (Tyskland 2000)
5:e plats av 24 bidrag i Stockholm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar