31 januari 2017

For Life / Polen 2008

Hon kanske inte var riktigt den representant Europa skulle ha väntat sig från Polen. Med sitt tonfall, sin dramatiska urringning, sina blekta tänder samt en generöst tilltagen mängd brun-utan-sol kändes Isis Gee mer amerikansk. För att inte säga superamerikansk.

Tamara Diane Wimer var mycket riktigt född i Seattle men hade polska rötter och hade funnit kärleken och flyttat tillbaka till sitt gamla hemland 2004. Under artistnamnet Isis Gee hade hon byggt upp en ny karriär och lyckats ganska bra med det. En av hennes låtar spelades in på ett album som sålde tredubbel platina i Tyskland och själv kom hon på femte plats i polska Strictly Come Dancing.

Danstävlingen slutade för hennes del med en vurpa där hon bröt ett revben och hamnade på sjukhus. Uppståndelsen runt det kom som sänd från ovan och hjälpte henne säkert på traven då hon vann den polska uttagningen till ESC en tid senare.

För första gången sedan semifinalerna införts kvalade Polen in till final och då gjorde det inte så mycket att den svulstiga balladen kom näst sist i finalen. (Polen delade den lägsta poängsumman med Tyskland och Storbritannien, men eftersom inga placeringar längre delas sedan 2003 hamnade Isis Gee på plats 24.)

Hon sjunger fortfarande - 2014 samarbetade hon med den världsberömde producenten Walter Afanasieff och släppte singeln "Your Alibi" - och lånar sitt ansikte till ett lyxigt italienskt sminkmärke. Idag använder hon ett annat artistnamn och kallar sig alltid Tamara Gee, gissningsvis efter att terrormilisen Islamiska Staten till en början ofta förkortades ISIS i internationell media.Isis Gee / For Life (Polen 2008)
24:e plats av 25 bidrag (final) i Belgrad

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar