23 januari 2017

All / Storbritannien 1957

Storbritannien kom in snett i ESC redan från allra början. Enligt legenden hade man försökt anmäla sig till den allra första tävlingen i Lugano 1956 men i likhet med Danmark och Österrike så missade man sista anmälningsdatumet och lämnades ute i kylan. Det var knappast så britterna ville behandlas av européerna på kontinenten.

Till all lycka anordnades en andra upplaga av tävlingen som BBC kunde skicka ett bidrag till. Hur förtjusta de var i att tävla just i Tyskland av alla ställen vet vi ingenting om, men man arrangerade en nationell final där flera kända namn ställde upp. Dessvärre fanns det en av de utvalda låtarna som ingen artist ville ställa upp och sjunga: en söt men ruskigt gammaldags liten sång även med 1957 års mått mätt.

Efter lite letande hittade man Patricia Bredin - en ung och charmig musikalskådis - som gärna ville sjunga i tv och visa upp sig för en större publik. Hon måste ha sjungit väldigt övertygande eftersom de regionala jurygrupperna röstade fram henne som vinnare.

Såväl skivbolag som radiostationer drog öronen åt sig och Patricia Bredin fick aldrig spela in sitt tävlingsbidrag på skiva. I Frankfurt ignorerades hon av sin etablerade dirigent Eric Robinson - i en intervju för EuroSong News beskrev hon honom som en stroppig och arrogant typ, fullt upptagen av att hitta människor att imponera på - men var nöjd med sin insats och tyckte själv att hon sjöng bra.

Det tyckte orkestern också. Efter den första repetitionen applåderade musikerna hennes insats och hon blev så rörd att hon började gråta. Då kunde det kvitta lika om placeringen blev låg och att låten snart glömdes bort.

Låten var inte bara gammaldags, den var också väldigt kort - endast 1:52 - och förblev det kortaste bidraget genom tiderna fram tills Finland 2015 slog rekordet. "All" är dessutom den första låten som framförts på engelska i ESC.

Patricia Bredin blev kanske aldrig någon stjärna men var ett lovande stjärnskott i många år och spelade flera stora roller såväl på filmduken som på scen. Hon gifte sig senare med den kanadensiske miljonären Charles MacCulloch och fick ta hand om en mängd kossor på hans ägor efter att han avlidit under deras smekmånad. 1989 släppte hon boken "My Fling on the Farm" där hon berättar om sina tio år som boskapsuppfödare.

2017 tog EBU död på ryktet om att Storbritannien skulle ha missat anmälningsdatumet för den första upplagan av Eurovision Song Contest. Enligt dem var det aldrig aktuellt att BBC skulle ha deltagit i Lugano, men att den inhemska sångfestival de anordnade samma år till stor del inspirerade framtida årgångar av ESC.

Uppdaterad 3 oktober 2017Patricia Bredin / All (Storbritannien 1957)
7:e plats av 10 bidrag i Frankfurt am Main

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar