7 januari 2017

Putnici / Bosnien-Hercegovina 1999

Man hade fått stå över finalen i Birmingham 1998 efter att ha floppat i Dublin året innan (och egentligen mer eller mindre varje år man ställt upp), men trots att man bara varit borta ett år var det som om Bosnien-Hercegovina skulle ha varit ett helt nytt land.

På sätt och vis var man det. I och med Daytonavtalet som i december 1995 lett till vapenstillestånd och fred i landet hade man antagit en ny konstitution som skulle balansera landets tre folkgrupper mer jämlikt mot varandra, och som skulle ta hänsyn till de olika folkgruppernas olika behov.

I samband med att den nya grundlagen implementerades byttes också hela landets flagga ut och den nya designen användes för första gången vid vinter-OS i Nagano 1998.

Landets nystart syntes i allra högsta grad i den nationella finalen som för första gången hölls inför stor publik i en stor konserthall och som nu innehöll bidrag från hela landet. I själva verket hade man skakat liv i "Vaš šlager sezone" - landets största popfestival under jugoslavtiden, där otaliga hits fötts genom åren innan tävlingen somnat in i slutet av 80-talet.

När jurygrupperna släpptes loss och anropade från städer som Mostar och Banja Luka - som bara några år tidigare endast omtalats i samband med grymma nyhetsbilder - kändes det både surrealistiskt och hoppfullt.

Tråkigt nog skulle den ambitiösa finalen stå på näsan då det visade sig att vinnaren "Starac i more" ("Den gamle och havet") med Hari Mati Hari bröt mot reglerna. Under kriget hade gruppens frontfigur Hari Varešanović bott och arbetat i Finland och så småningom visade det sig att vinnarlåten redan fanns inspelad på finska.

Trots att en förhandsvideo redan spelats in och skickats ut fick bosnisk tv lov att diskvalificera Hari Mata Hari och skicka tvåan till Jerusalem istället. Eventuellt groll lade man snabbt bakom sig och gruppen representerade istället sitt land i Aten 2006.

Den bästa låten att skicka iväg skulle helt säkert ha varit trean - pojkbandet 7-up med "Daj spusti se", som lät precis som pop skulle låta 1999. Bandets purunga frontfigur Deen skulle snart göra solokarriär och representera Bosnien i ESC 2004 och 2016.

I Jerusalem försvarades de nya nationella färgerna istället av mångsysslaren Dino Merlin (som skrivit landets debutbidrag 1993) i duett med franska Beatrice Poulot. Originalplanen var att Dino skulle tävlat tillsammans med Amina Annabi (Frankrike 1991) men det satte hennes skivbolag stopp för.

Dino rappade fram verserna på eget språk medan refrängen framfördes på franska. Näppeligen Dinos bästa låt men hela paketet var taktfast och sympatiskt, och fullständigt uträknat på förhand. Många hakor föll när poängen började rasa in - möjligen i hög grad från exil-bosnier men det kan inte vara hela förklaringen - och den tvåspråkiga duon slog sig in bland de tio bästa.

Det nya kvalificeringssystemet visade sig nu dessvärre från sin sämsta sida. Trots att Bosnien-Hercegovina med bred marginal fått sin dittills bästa placering räckte inte den genomsnittliga poängen till och man fick sätta sig i utvisningsbåset ett år till.

Den nya upplagan av "Vaš šlager sezone" slog aldrig rot och tävlingen har aldrig upprepats på nytt.



Dino & Beatrice / Putnici (Bosnien-Hercegovina 1999)
7:e plats av 23 bidrag i Jerusalem

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar