20 januari 2017

Calm After The Storm / Nederländerna 2014

Att leta sig bort från det lättsmälta och trallvänliga hade gett Nederländerna utdelning för första gången på mången god dag när Anouk slog sig in bland de tio bästa i Malmö 2013. Man fortsatte på samma spår och valde ut landets countrydrottning Ilse DeLange som representant till Köpenhamn.

Ilse var rutinerad och hade redan tjugo års karriär i ryggen. Hennes genombrott kom 1998 med en skiva inspelad i Nashville. Den sålde bra och belönades med olika utmärkelser på hemmaplan men släpptes aldrig i USA, och sedan dess hade Ilses stora mål varit att erövra en internationell publik. Nu hade hon möjligen chansen.

Istället för att tävla på egen hand och under eget namn bildade hon duon The Common Linnets tillsammans med Waylon, som hade en nästan lika lång karriär. Han slog igenom i Holland's Got Talent 2008 och var den första nederländska artist som gett ut skivor på legendariska skivmärket Motown.

Den samlade talangen till trots trodde inte den inhemska pressen alls på det egna bidraget. "Calm After The Storm" sågs som alltför inåtvänd och lågmäld för att ha en chans och ganska många bedömare tippade på att man än en gång skulle åka ut redan i semifinalen.

Inte nog med att man kvalade in till finalen - efter semifinalen började The Common Linnets rusa uppför iTunes och andra motsvarande musiksajter och med ens framstod duon som storfavoriter.

Det var egentligen inget konstigt. Framträdandet hörde till ett av de snyggaste på många år. Intimt och sensuellt och högst närvarande. Dessutom är låten en riktig pärla som slutligen resulterade i Nederländernas bästa resultat sedan 1975.

När tävlingen var över fick låten ett långt och eget liv på topplistor runt om i Europa. I Tyskland blev låten en riktig långkörare på Top 100 och i Storbritannien gick den in bland de tio bäst säljande singlarna - något bara tre andra icke-brittiska icke-vinnare lyckats med tidigare (efter Italien 1958, Italien 1974 och Nederländerna 1974).

Däremot höll inte duon särskilt länge. Waylon lämnade snart skeppet och ersattes av andra artister. Ilse DeLange menar själv att The Common Linnets skapades som en plattform för att lyfta upp nederländska artister som vill göra country och att samtliga medlemmar - inklusive henne själv - är tillfälliga och utbytbara.The Common Linnets / Calm After The Storm (Nederländerna 2014)
2:a plats av 26 bidrag (final) i Köpenhamn

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar