17 januari 2017

Venedig im Regen / Österrike 1991

Thomas Forstner hade skyndat långsamt efter sin femteplats i Lausanne två år tidigare. Trots att han plötsligt var landets allra hetaste popstjärna hade han bara släppt två stycken singlar och inget mer. Det var verkligen i minsta laget för någon som ville hålla fast en ung och ombytlig publik.

Samarbetet med Dieter Bohlen hade inte blivit långvarigt. Han hade skrivit och producerat singeln "Wenn nachts die Sonne scheint" innan de båda gått skilda vägar. När unge Forstner nu ställde upp i den österrikiska finalen var det med helt nya, österrikiska låtskrivare. Konkurrensen var inte direkt mördande och föga förvånande stod Thomas Forstner som segrare.

För att ge en extra knuff åt framförandet tog man hjälp av fjolårsvinnaren Simone som följde med till Rom som bakgrundssångare. Inte hjälpte det så förfärligt mycket. Liksom många andra länder led Österrike av den halvdana orkestern och samma saxofonist som redan ödelagt delar av Greklands bidrag tutade nu synnerligen omelodiskt i bakgrunden.

Dessutom led den unge sångaren av en obegripligt hopplös styling och på något sätt kändes han inte riktigt närvarande. Trots att låten kanske var lite ospektakulär i sig och att ljudet inte var det bästa var ödet ändå onödigt hårt mot Thomas Forstner som landade på allra sista plats utan en enda poäng.

Dirigenten Richard Österreicher - som dirigerade för tolfte och sista gången - höll inte med mig. Han tyckte att den unga stjärnan var lynnig, bortskämd och på tok för självsäker. Det var Thomas Forstner själv som valt sina fula kläder och som indirekt bestämde att inte lägga någon musik på band. Han var verkligen värd sin nolla, sa Richard Österreicher då han intervjuades av sajten And The Conductor Is

Hur som helst kunde ingenting längre rädda karriären och "Venedig im Regen" blev hans sista notering på topplistorna. Idag ägnar han sig efter en längre paus åter åt musik på deltid, vid sidan om sitt jobb som utvecklare av mjukvara för datorer.

Uppdaterad 4 juni 2023Thomas Forstner / Venedig im Regen (Österrike 1991)
22:a plats av 22 bidrag i Rom

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar