När Virpi och Katja lämnade norra Finland och Ylitornio för en karriär i huvudstaden och en debutskiva bestämde sig skivbolaget raskt för att plocka av dem en del kläder och försöka sälja dem som sexobjekt. Det låg lite grann i tiden efter stora framgångar för sångerskor som Samantha Fox och Sabrina, men det passade inte alls systrarna Kätkä.
De kom från en musikalisk familj och ägnade sig åt avancerade musikstudier vid sidan av karriären. De rev kontraktet och bytte skivbolag för att få lite mer kontroll över vad som skulle spelas in och vilka kläder man skulle ha på sig på omslagen.
Det nya steget i karriären blev att ställa upp i den finska melodifestivalen, där vinnaren för första gången skulle utses i en telefonomröstning. Den 70-talsdoftande "Bye Bye Baby" vann en solklar seger före den svenskspråkiga "En dans på livets vågor" med Susann Sonntag.
I skivstudion fick låten nya kläder och retroanslaget byttes ut mot tidstypiskt mullrande trummaskiner och Yle försåg systrarna med en snygg och effektiv video. Finland blev snabbt en snackis och inför finalen sjönk systrarnas vinnarodds dramatiskt. Svenska Aftonbladet ropade ut "Finland vinner Schlager-EM" med sina största rubriker.
Tyvärr jobbade åtminstone tre saker emot Finlands chanser i Dublin:
Lotten gav "Bye Bye Baby" startnummer två som traditionellt ses som ett hopplöst startnummer som ingen någonsin vunnit ifrån. I ett balladtungt år kunde Finland svept in som en stormvind mot slutet av alla långsamma toner. Själva numret var ett visuellt misslyckande där de utvalda kläderna inte alls fungerade i rutan och den inövade koreografin kändes stel och pinsam.
Värst av allt var ändå att man helt förlitade sig på den irländska orkestern som inte alls klarade av att ingjuta någon som helst tyngd eller rytm i den finska popdiscon. Det finns olika versioner av hur det olyckliga beslutet togs - en är att Yle med dirigenten Olli Ahvenlahti i spetsen sagt åt skivbolaget att man inte fick använda någon förinspelad musik alls - men hur som helst spolades alla chanser bort i ett slag.
Trots att facit blev ynka elva poäng - varav tio från ett uppenbart taktikröstande Grekland - blev Cat Cat ändå en stor hit på hemmaplan. Även om deras egentligen skivkarriär blev ganska kort hör de fortfarande till Finlands mest älskade artister som ännu uppträder tillsammans när lusten faller på.
En av duons samlingsskivor hör till Finlands mest sålda album genom tiderna.
Cat Cat / Bye Bye Baby (Finland 1994)
22:a plats av 25 bidrag i Dublin
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar