12 februari 2017

Mil etter mil / Norge 1978

Jahn Teigen hade egentligen redan avverkat en karriär - eller flera - i olika rockband innan han bestämde sig för att bli folkkär istället. Han hade spelat i en lokal variant som han lämnat för ett brittiskt band, som han i sin tur övergav mitt under en turné i Israel för att istället sjunga med Lions of Judea.

Även om rocken låg honom nära om hjärtat måste man få mat på bordet och Teigen siktade på att bli en mångsidig underhållare för att bredda sitt arbetsfält. Han hade redan uppträtt i den norska finalen tre gånger tidigare men när han ställde upp med Kai Eides "Mil etter mil" stod det breda genombrottet och väntade runt hörnet.

Fast besluten om att inte vara riktigt lika mjuk och välkammad som de flesta norska popartister - han hade redan fått stor uppmärksamhet för sin skelettdräkt 1976 - anammade Jahn Teigen en lite knasig image, även om det han visade upp i den norska finalen visade sig vara en mild västanfläkt jämfört med vad som väntade i Paris.

De andra länderna uppmärksammade Norges lätt oortodoxa repetitioner till den norska delegationens stora glädje. Strax före sändning sökte chefen för NRK:s underhållning upp Jahn Teigen för att önska lycka till, och uppmanade honom i samma andetag att snabbt gå och byta om till sina riktiga scenkläder.

Teigen meddelade att han hade tänkt sig att uppträda i sina röda byxor med hängslen, varpå chefen exploderade i en ilsken utskällning: om han tänkte visa sig på det där sättet skulle han minsann aldrig få sjunga på norsk tv igen.

Jahn Teigen spelade ett högt spel och inget tyder på att han skulle ha siktat på en sistaplats. Han hade nog hoppats att hans lätt punkiga framtoning skulle belönas med en plats bland de tio främsta och när han satt poänglös i artistfoajén fruktade han att han kastat bort sin karriär till ingen nytta.

Istället hände något oväntat. Ganska tidigt stod det klart att Israel skulle vinna och då riktades allas blickar istället mot Norge. Skulle de kunna gå genom röstningen med noll poäng? Det nya poängsystemet hade införts 1975 mycket för att ingen skulle behöva få noll någonsin igen. Plötsligt hejade alla på Norge och på Jahn Teigen.

Nollan blev en stor sensation och kanske mer tack vare den än trots den blev "Mil etter mil" en gigantisk hit i Norge, där den hängde kvar på singellistan i tre månader. Sistaplatsen följdes upp med albumet "This Year's Loser" där flera texter handlade om att misslyckas och förnedras inför publik.

Underhållningschefen fick äta upp sina ord och Jahn Teigen blev en av Norges mest älskade artister och skulle så förbli fram till sin död i februari 2020. Genom en lång och framgångsrik karriär skulle ändå alltid den där sistaplatsen i Paris förbli hans stora stund, den som publiken för evigt skulle förknippa honom med.

Uppdaterad 12 september 2020Jahn Teigen / Mil etter mil (Norge 1978)
20:e plats av 20 bidrag i Paris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar